100 въпроса – 98 отговора

21.12.2010 at 10:12 1 Коментар

Време е и аз да напиша юбилейна публикация. ;) След неколкократно преброяване на езиковите въпроси, които са ми задали читателите на моя блог, установих, че вече са надхвърлили 100. Постарала съм се да им отговоря според силите си.

Само два въпроса са останали безответни. Единият е от Иво – за причините, поради които са изчезнали падежите в българския език. Може би някой ден ще започна да пиша в блога по този проблем, който е толкова разискван, че ще са ми необходими доста време и усилия, за да го популяризирам. Другият въпрос е от Хорацио. Отнася се за една особена употреба на отрицателната частица не и е много труден (поне за мен). Все още търся адекватно обяснение.

Още малко статистика. Всеки четвърти въпрос (26 от 100) стои в основата на отделна публикация, което означава, че отговорът не е бил съвсем лесен и е изисквал повече обяснения или пък имам известни колебания. Приятно съм изненадана от естеството на въпросите – не само правописни или пунктуационни (каквито предполагах, че ще преобладават), но и морфологични, етимологични и дори свързани с историята на езика, към която самата аз проявявам по-специален интерес.

Благодаря на всички, задали въпроси, за това, че са ме подтикнали да пиша, и по този начин не само питащите, но и други четящи са намерили решение на конкретен езиков проблем.

И накрая, една изненада. Авторът на въпрос номер 100 получава награда – “Нов правописен речник на българския език”, с чиито постановки невинаги съм съгласна, но си остава моята настолна книга. :) Неизненадващо, въпросът е зададен от Judy, която е и най-често питащата в моя блог, така че вероятността именно тя да зададе стотния въпрос беше голяма. Judy, честито, не се съмнявам, че речникът ще ти бъде от полза.

Не преставайте да питате! Ако задавате въпроси, шансовете ви да получите отговор неимоверно нарастват. ;)

Моля да отделите минутка, за да попълните анкетата. Отговорите ще ми бъдат полезни. Възможно е да посочите повече от един.

Entry filed under: Език мой – приятел мой. Tags: .

Да слеем, да полуслеем или да разделим (4)? Отпреди/от преди Коректни ли сме, когато сме учтиви? (1)

1 коментар Add your own

  • 1. Павлина  |  27.12.2010 в 15:11

    Много благодаря на всички, включили се в анкетата (107 гласа до този момент). Оказва се, че статиите за българския език в моя блог са най-вече полезни (36,45%), но почти в същата степен интересни (32,71%) и съдържащи нещо ново за четящите (29,91%). Само според един човек те са трудноразбираеми, което ме радва – все пак са насочени към широк кръг от хора. В интерес на истината, очаквах повече критични гласове. Резултатите навяват съмнения за манипулиране на вота! ;)))

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 574 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

  • 2 180 831 посещения

%d блогъра харесват това: