Епидемична лексика

24.03.2020 at 8:29 4 коментара

Няколко сравнително рядко употребявани думи станаха неотменна част от новините и обществените дискусии: епидемия, пандемия, епидемичен, епидемиологичен, противоепидемичен.

Знаем ли обаче точно как да ги употребяваме? И особено прилагателните. Кои неща са епидемични и кои – епидемиологични? Кои са противоепидемични? А също какво е това противоепидемиологичен?

Доста хора не правят разлика между епидемичен и епидемиологичен. А трябва. Защото прилагателното епидемичен е образувано от епидемия и съответно означава (най-общо) ’който е свързан с епидемия’; често се употребява за заразни болести, които се разпространяват широко, като епидемия.

Прилагателното епидемиологичен е образувано от епидемиология, а това е дял от медицината, който изучава заразните (инфекциозните) болести и съответно предлага научнообосновани начини за тяхното ограничаване и ликвидиране.

След като направихме това разграничение, може да кажем, че епидемичен и епидемиологичен не са никакви синоними и трябва да внимаваме с кои съществителни имена ги съчетаваме. Ето някои примери:

епидемична обстановка, епидемична ситуация, епидемично огнище, епидемична болест, епидемичен взрив, епидемичен риск (т.е. свързани са с епидемиите и болестите)

епидемиологично отделение, епидемиологичен център, епидемиологичен анализ, епидемиологичен надзор (т.е. свързани са с медицината и с научните познания за епидемиите и заразните болести)

Остана да изясним в кои случаи се употребява противоепидемичен. Ясно е, предполагам, че тогава, когато се борим срещу епидемията – вземаме противоепидемични мерки и упражняваме противоепидемичен контрол.

И много ви моля, не употребявайте противоепидемиологичен – това ще означава, че сте се насочили срещу епидемиологията (респективно срещу медицината), а точно на нея се надяваме да ни помогне в критични ситуации като сегашната.

Бъдете здрави и пазете себе си и хората, които обичате! Пазете и другите. Стана ясно, че може и да не харесваме доста от себеподобните си, но няма как да оцелеем поединично.

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Лексикология, Някакви такива. Tags: , , .

Как се пише: “коронавирус” или “корона вирус”? COVID-19, КОВИД-19 или ковид?

4 коментара Add your own

 • 1. manolmanol  |  06.07.2020 в 13:12

  Благодаря Ви, Павлина!
  Желая да си купя Вашата книга „Как се пише?“.
  В книжарницата до СУ (в подлеза) я няма.
  Гледах Ви наскоро при Веско Дремджиев – бяхте великолепна!

  Отговор
  • 2. Павлина  |  06.07.2020 в 14:05

   Благодаря и аз. :) Книгата се продава в книжарницата на “БГ Учебник” в подлеза на НДК. Може да се поръча и онлайн. Ако желаете да я получите в офис на “Спиди”, който не излиза първоначално във формуляра, трябва да въведете две-три букви от адреса на най-удобния Ви офис, за да се появи като опция. https://bguchebnik.com/kak-se-pishe-osnovni-pravila-za-ezikova-gramotnost-84947.html

   Отговор
 • 3. Iv Nikolova  |  07.04.2020 в 13:05

  Благодаря Ви!

  Много изчерпателна и полезна статия!

  Бъдете здрава!

  Отговор
 • 4. Таня Ружинова  |  26.03.2020 в 16:33

  Благодаря Ви!
  Вашите статии са изключително полезни!
  Бъдете здрава!

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 510 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 1 756 787 посещения

%d блогъра харесват това: