Епидемична лексика

24.03.2020 at 8:29 7 коментара

Няколко сравнително рядко употребявани думи станаха неотменна част от новините и обществените дискусии: епидемия, пандемия, епидемичен, епидемиологичен, противоепидемичен.

Знаем ли обаче точно как да ги употребяваме? И особено прилагателните. Кои неща са епидемични и кои – епидемиологични? Кои са противоепидемични? А също какво е това противоепидемиологичен?

Доста хора не правят разлика между епидемичен и епидемиологичен. А трябва. Защото прилагателното епидемичен е образувано от епидемия и съответно означава (най-общо) ’който е свързан с епидемия’; често се употребява за заразни болести, които се разпространяват широко, като епидемия.

Прилагателното епидемиологичен е образувано от епидемиология, а това е дял от медицината, който изучава заразните (инфекциозните) болести и съответно предлага научнообосновани начини за тяхното ограничаване и ликвидиране.

След като направихме това разграничение, може да кажем, че епидемичен и епидемиологичен не са никакви синоними и трябва да внимаваме с кои съществителни имена ги съчетаваме. Ето някои примери:

епидемична обстановка, епидемична ситуация, епидемично огнище, епидемична болест, епидемичен взрив, епидемичен риск (т.е. свързани са с епидемиите и болестите)

епидемиологично отделение, епидемиологичен център, епидемиологичен анализ, епидемиологичен надзор (т.е. свързани са с медицината и с научните познания за епидемиите и заразните болести)

Остана да изясним в кои случаи се употребява противоепидемичен. Ясно е, предполагам, че тогава, когато се борим срещу епидемията – вземаме противоепидемични мерки и упражняваме противоепидемичен контрол.

И много ви моля, не употребявайте противоепидемиологичен – това ще означава, че сте се насочили срещу епидемиологията (респективно срещу медицината), а точно на нея се надяваме да ни помогне в критични ситуации като сегашната.

Бъдете здрави и пазете себе си и хората, които обичате! Пазете и другите. Стана ясно, че може и да не харесваме доста от себеподобните си, но няма как да оцелеем поединично.

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Лексикология, Някакви такива. Tags: , , .

Как се пише: “коронавирус” или “корона вирус”? COVID-19, КОВИД-19 или ковид?

7 коментара

  • 1. Павлин  |  20.03.2021 в 22:42

    Бих искал да насоча внимание и към още една епидемична дума — „дезинфекцирам“. Нарочно я пиша така, както я разпространяват по медиите. Моето мнение по въпроса е, че думата е производна на думата „инфектирам“ и съответно трябва да се пише с „к“, а не с „ц“.
    Т.е.
    инфекция – дезинфекция
    но:
    инфектирам – дезинфектирам

    • 2. Павлина  |  23.03.2021 в 8:45

      Думата дезинфектирам не е образувана на българска почва от инфектирам. Тя е заета от френски. В нашия книжовен език дезинфектирам и дезинфекцирам са дублети.

      • 3. Пвлин  |  23.03.2021 в 13:31

        Те и думите „инфектирам“, „инфекция“ и „дезинфекция“ също не вярвам да са расли на българска почва, все пак светът е голям, а международното общуване обуславя развитието на много езици със заемане на термини от други езици.
        Това, че са дублети, обаче не знаех. Благодаря. Поне се оказва, че не съм напълно в грешка, а само наполовина.
        Но подозирам, че причината да са дублетни форми е същата, като и за: „отвертка“ – „отверка“ (които всъщност не са дублети, но си спомням, че преди време се обмисляше сериозно да се направят). Иначе по същата логика и „инфектирам“ и „инфекцирам“ щяха да са дублети, но тях никой не ги бърка.

  • 4. manolmanol  |  06.07.2020 в 13:12

    Благодаря Ви, Павлина!
    Желая да си купя Вашата книга „Как се пише?“.
    В книжарницата до СУ (в подлеза) я няма.
    Гледах Ви наскоро при Веско Дремджиев – бяхте великолепна!

    • 5. Павлина  |  06.07.2020 в 14:05

      Благодаря и аз. :) Книгата се продава в книжарницата на “БГ Учебник” в подлеза на НДК. Може да се поръча и онлайн. Ако желаете да я получите в офис на “Спиди”, който не излиза първоначално във формуляра, трябва да въведете две-три букви от адреса на най-удобния Ви офис, за да се появи като опция. https://bguchebnik.com/kak-se-pishe-osnovni-pravila-za-ezikova-gramotnost-84947.html

  • 6. Iv Nikolova  |  07.04.2020 в 13:05

    Благодаря Ви!

    Много изчерпателна и полезна статия!

    Бъдете здрава!

  • 7. Таня Ружинова  |  26.03.2020 в 16:33

    Благодаря Ви!
    Вашите статии са изключително полезни!
    Бъдете здрава!

Trackback this post


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Присъединете се към 609 други абонати

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

  • 2 516 723 посещения