COVID-19, КОВИД-19 или ковид?

18.12.2020 at 12:12 1 Коментар

Това са само някои от начините, по които се пише коронавирусната болест в текстове на български език. Кой от тях е правилен? Краткият отговор е, че вариантите COVID-19, КОВИД-19 и ковид са в съгласие с правописните правила и традиционната езикова практика. По-долу може да прочетете и по-дългия отговор.

За варианта COVID-19 вероятно няма да има възражения, че е правилен, тъй като това е най-разпространеният начин, по който се пише болестта на различни езици. Представлява абревиатура на Coronavirus disease 2019.  

Транскрибирана на български, абревиатурата се пише КОВИД-19. Този начин на предаване на съкращения не се среща често в нашата писмена практика, но все пак имаме прецеденти:
ЮНЕСКО (UNESCO < United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)
НАТО (NATO < North Atlantic Treaty Organization)

В последния, трети вариант – ковид – думата вече е придобила онзи вид, в който сме свикнали да виждаме названията на болестите в българския език (например артрит, диабет, рубеола), и се вписва сред тях. Все пак правилно ли е да пишем с малки букви една абревиатура, която поначало се пише с главни? Да, това е преход, който е естествен в езика и вече имаме доста примери за думи, които са го осъществили:
ТКЗС – текезесе; ТИР – тир; ТЕЦ – тец; ВЕЦ – вец
DJ – диджей; GSM – джиесем; GPS – джипиес

Обикновено процесът на преминаване от чужда или наша абревиатура към съществително нарицателно име отнема повече време, а в момента сме свидетели колко бързо се осъществи преходът COVID-19 > КОВИД-19 > ковид. Дори и да не сте специалисти филолози, можете да се досетите за причините: широката и честа употреба на абревиатурата, обиграването ѝ в речта. Тя вече функционира в езиковата система като съществително от мъжки род и всеки от нас безпроблемно може да образува членуваните ѝ форми – ковидът, ковида. (Не казвам, че точно вие ги употребявате в своята реч, но ако някой ви постави задача да членувате думата, със сигурност ще се справите. В Google може да се намерят не един и два резултата за реална употреба на ковидът, ковида.)

Има свидетелство и за следващия етап от приобщаването на съществителното ковид към българската езикова система: то участва в словообразуването. Засега съм срещала само прилагателното ковиден, но дори и то е достатъчно доказателство, че сме усвоили добре думата в нашия език и е естествено да я пишем и по този начин – ковид.

Съществителните нарицателни имена, както знаем, не включват числа, затова според мен е неприемливо да се пише ковид-19. Ако желаете да пишете пълното наименование на болестта, следва да употребявате или COVID-19, или КОВИД-19.

В писмената практика се срещат също вариантите Ковид и Ковид-19, но те са грешни и е по-добре да ги забравите.

Думата ковид може да се употребява и в съчетание с друго съществително име: ковид отделение/ковидотделение; ковид ваксина/ковидваксина. Правилно е да се пишат и разделно, и слято, но все пак бих ви препоръчала разделното писане.

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Правопис. Tags: , , .

Епидемична лексика На 100 процента

1 коментар

  • 1. Кристина Петрова  |  18.12.2020 в 12:39

    Страхотна си! Благодаря! Обичам те

Trackback this post


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Присъединете се към 609 други абонати

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

  • 2 516 433 посещения