За парламентите и Парламента

19.03.2019 at 15:03 5 коментара

Толкова често се греши, че се питам да не би аз да се заблуждавам. Става дума за Парламента на Обединеното кралство, който май не съм виждала изписан с главна буква. Защо? Не виждам никакво основание да се пише с малка буква, тъй като Парламент е собствено име – официалното название на върховния законодателен орган на държавата, който се състои от Камара на лордовете и Камара на общините.

Когато министър-председателката Тереза Мей изнася реч, тя го прави пред британския Парламент, а не пред британския парламент.

Възможно е думата да се пише с малка буква под влияние на нейната употреба като съществително нарицателно име – например за българското Народно събрание. Понеже собственото име е Народно събрание, когато използваме синонима парламент, го пишем с малка буква. Също с малка буква се изписва, ако става дума, да речем, за германския парламент – Бундестага, или за сръбския парламент – Народната скупщина.

И така, нашият парламент е Народното събрание, но британското народно събрание се нарича Парламент (ако ми позволите този каламбур), затова се пише с главна буква.

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Някакви такива, Правопис. Tags: , .

Един човек, двама души, много хора Как се пише: “коронавирус” или “корона вирус”?

5 коментара

  • 1. gergana  |  23.01.2020 в 20:08

    Здравейте,Павлина! По съвсем друг въпрос имам питане – относно миналото страдателно причатие. Може ли ваш имейл за въпроса ми? Моят е gerganel1@abv.bg

  • 3. Петя Стоянова  |  20.03.2019 в 10:01

    Благодарности и от мен!

  • 4. Бойко Евстатиев  |  19.03.2019 в 17:15

    Много важно напомняне. Добре обяснено и мотивирано! Благодарности!

  • 5. Liliya Nikolova  |  19.03.2019 в 16:59

    Един човек, двама души, много хора…Това е много важно напомняне, защото непрекъснато се нарушава правилото – и от тв-водещи (завършили журналистика при това!), и от депутати…Много дразнещо е!

Trackback this post


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Присъединете се към 609 други абонати

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

  • 2 516 422 посещения