Един човек, двама души, много хора

11.12.2018 at 9:08 4 коментара

В българския език различните граматични форми на повечето думи се образуват, като се променя окончанието им, добавя се определителен член и др.под., например:
дума (ед.ч.) – думи (мн.ч.) – думите (мн.ч., членувана)
пиша (1 л. ед.ч. сег. вр.) – пишеш (2 л. ед.ч. сег. вр.)

Има обаче и такива случаи, при които граматичните форми представляват съвсем различни думи. Всеки ден ги употребяваме многократно, макар да не го забелязваме и да не знаем граматическия термин – суплетивизъм. Типичен пример за суплетивизъм са падежните форми на личните местоимения:
аз – мене – ми; той – него – му; тя – нея – ѝ

Много често употребяваме и думата човек, съответно нейната форма за мн.ч. хора и бройната форма души (това са книжовните форми). И тук се натъкваме на една доста сложна граматична ситуация:

1. Поначало бройните форми на съществителните имена от м.р., които означават лица (човек безспорно е такова съществително!), не се употребяват в книжовния език. Тоест правилно е да казваме двама читатели (мн.ч.), а не двама читателя (бройна форма).
При думата човек обаче имаме изключение: правилно е да употребяваме специална, отделна форма – двама души, а не двама човеци.

2. Тази специална форма пък в ед.ч. е от женски род (душа). За ударението няма да говорим защо е променено, тъй като трябва да нагазим здраво в историческата граматика.

3. Формата за мн.ч. на човек – хора, представлява трета, съвсем различна по звуков състав дума.

И така, имаме три граматични форми на една дума, които де факто са три различни думи. (Езиковедите обикновено пишат, че граматичните форми на думите при суплетивизма се образуват от различни основи, за да смекчат удара. :)

Какво прави нещастното ни езиково съзнание при този тежък случай на суплетивизъм? Прави най-естественото нещо – опитва се да си облекчи живота, като пренебрегва бройната форма души и я замества с човека. Затова и все по-често чуваме трима човека, а не трима души; няколко човека, а не няколко души.

Смея да твърдя, че езиковата ситуация в момента вече налага преосмислянето на книжовните граматични форми на човек и въвеждането на (двама) човека като дублетна бройна форма, паралелно с (двама) души.

Реклами

Entry filed under: Някакви такива.

Да подходим с експертност към експертизата За парламентите и Парламента

4 коментара Add your own

 • 1. Николай Стефанов  |  19.05.2019 в 21:08

  Не е строго по темата, но този анализ ми припомни любопитен случай в медия, в която бе използвана думата „играчи“ в обикновената ѝ форма за множествено число вместо в бройна, защото „играч“ се счита за лице. Но в конкретния случай не беше лице. Изречението звучеше горе-долу така:
  „Цехът за салата в Горна Оряховица се утвърди в последните няколко години като един от петте основни играчи на националния пазар.“
  В случая „играч“ е синоним на „производител“, а при последната дума се прави разграничение, когато посочва съответно лице или обект:
  „Има двама производители на моркови в селото.“ (частни лица)
  „Има два производителя на моркови в селото.“ (фирми или кооперации)
  По тази логика следва и „играчи“ в примерното изречение да бъде „играча“. Това дооълнително се подсилва от факта, че бройното определение е „петте“, а не „петимата“.

  Отговор
 • 2. Бисер Маджаров  |  13.12.2018 в 18:26

  Преди много години бях изненадан, когато разбрах думите на песента „Стената“ на Пинк Флойд: We don`t need no education. Според правилата на английският език, двойното отрицание е недопустимо, но хората така си говорят и точно затова Пинк Флойд не се притесняват да използват неправилен, да кажем простонароден израз. Това обаче не дава никакво основание на английските езикови кодификатори да променят правилото. Ако постоянно използваме грешни китайски ролетки за измерване на разстояние, трябва ли да променим еталона за дължина?

  Отговор
  • 3. Павлина  |  14.12.2018 в 15:26

   Не познавам отношенията между английския книжовен и разговорен език, но в българския книжовната норма следва промените в разговорния език, т.е. еталонът за дължина се променя.

   Отговор
 • 4. Денислав  |  11.12.2018 в 13:35

  Страхотен пост!

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 450 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 1 389 326 посещения

%d блогъра харесват това: