Да подходим с експертност към експертизата

10.05.2018 at 19:52 6 коментара

Да го кажем ясно: днес експертността е в немилост – авторитетът ѝ неумолимо спада, а думата, с която по-често я назоваваме, всъщност… значи нещо друго. В последните години свикнахме да чуваме, че еди-кой си притежавал експертиза. Поне е ясно защо се получава така: съществуващата вече в българския език заемка експертиза безкритично се натоварва със значението, което думата expertise има в английския – ’специални познания, умения, опит в определена област’.

Да, обаче в нашия език думата експертиза е утвърдена отдавна и означава ’разглеждане на въпрос, проблем от експерти, за да се даде компетентно заключение’. Натоварването ѝ с ново значение не е нещо неестествено, но пък и не е желателно, особено в словосъчетания като “имам експертиза”. Какво всъщност имам – знания и опит или заключение от експерти?

Основните причини за употребата на експертиза с новото значение според мен са две:

1. Огромното лексикално влияние на английския език върху българския в последните десетилетия, улеснено не само от навлизането на новите технологии, но и от това, че огромна част от работещите и учещите българи активно използват английски в ежедневието си.

2. Нашата езикова леност. Вместо да потърсим различна и по-точна дума за понятието, ние употребяваме чуждата. Не само защото е по-престижна (звучи по-така), но и защото ни идва наготово и не се налага да мислим, да търсим, да пробваме, да отиграваме варианти.

Езикът е такъв, какъвто ние, говорещите и пишещите, го моделираме. Отказвайки се обаче да търсим думите, които точно изразяват нашите мисли (на съответния език), попадаме в мъглява зона – там, където събеседниците ни могат да вложат в тях произволен смисъл.

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Лексикология, Някакви такива. Tags: , .

В джендема на етимологията Един човек, двама души, много хора

6 коментара

  • 1. Мария Милева  |  16.04.2019 в 13:03

    За съжаление, напоследък всички притежават „експертиза“. Честно казано, косата ми се изправя, като си помисля с каква „експертиза“ натоварват обществото ни при тази явна и нахална тяхна неграмотност! Ужасно самочувствие!… Айде, някои са си откровени селяни, но думата се употребява грешно и от хора, които отдавна би трябвало да са получили добро образование, ерго, да са чели много книги. Парвенющина….

  • 2. Флора  |  11.05.2018 в 12:10

    Павлина, много хубаво! И аз благодаря.
    Използващите „експертиза“ вместо точната дума, явно си имат вече лична експертиза…
    „Отказвайки се обаче да търсим думите, които точно изразяват нашите мисли (на съответния език), попадаме в мъглява зона – там, където събеседниците ни могат да вложат в тях произволен смисъл.“
    Да … Един ден вече няма да се разбираме помежду си.

  • 3. Кристина Петрова  |  11.05.2018 в 9:33

    Поздравления за статията относно експертизите. Дано повече хора я прочетат! Безразборната употреба на думата за щяло и нещяло звучи толкова некомпетентно, че чак е дразнещо. А в устата на журналистите звучи най-малко като необразованост. Също както неграмотната употреба на словосъчетанието пленарна зала в изречението, без да бъде членувано. Точно както арабин говори български език!
    Още веднъж, поздравления!

  • 4. Петко Р. Славейов  |  10.05.2018 в 22:21

    А какво да кажем за така популярния напоследък GDPR?
    Защо всички го пишат така и казват Джи-Ди-Пи-Ар, а не
    ОРЗД – ОРеЗеДе.
    Девет букви в английския вариант срещу седем в българския.
    Ама е по-фйешън да го казваме на ингилизки, нали?….

    • 5. Иван Петров  |  11.05.2018 в 1:25

      Искате да кажете, че трябва да преведем НАТО? И да стане нещо като френското ОТАН?

  • 6. Иван Петров  |  10.05.2018 в 21:04

    В този ред на мисли бихте ли разсъдили върху респекта, който в България се всява, а другаде се печели.

    https://www.blitz.bg/kriminalni/mito-ochite-vsyava-respekt-sred-vragovete-si-po-burgaskite-zavedeniya_news491013.html

    И любимото ми

    http://epicenter.bg/article/Politolozi-za-prezidenta-Radev–Prekrasen-darzhaven-glava-e–vsyava-respekt-i-uvazhenie-/129604/2/0


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Присъединете се към 609 други абонати

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

  • 2 516 799 посещения