Двойно н – ревизия на ученическите спомени за правилото :)

30.01.2013 at 12:05 4 коментара

Навярно повечето от четящите си спомнят още от началния курс, че ако думата в м.р. завършва на -нен, в останалите форми се пише двойно н: конен завършва на -нен, затова пишем конна, конно, конни, конният, конния.

Това правило е сравнително лесно за запомняне и в 99% от случаите върши добра работа, но е опростено и когато, вече попораснали, се сблъскаме с някои особени случаи, изпадаме в недоумение. Чудим се например защо болезнена се пише с едно н, въпреки че формата за м.р. завършва на -нен: болезнен.

Да видим първо как се получава двойното н. Когато към формата на прилагателното за м.р. се добави окончание или определителен член, гласната е от наставката -ен изпада и двете съгласни н се оказват една до друга

стран(е)н + а > странна; стран(е)н + о > странно
постоян(е)н + и > постоянни; постоян(е)н + ият > постоянният

При болезнен и при някои други прилагателни обаче не е така:

болезнен + а > болезнена; болезнен + о > болезнено
несъмнен + и > несъмнени; несъмнен + ият > несъмненият

Звукът е от наставката -ен не изпада в другите форми, затова няма откъде да се вземе двойното н. Ако трябваше да се пише двойно н, то формата за м.р. би била

* болезнен(e)н + а > болезненна
* несъмнен(е)н + и > несъмненни

Горните примери, разбира се, са хипотетични, затова се пише болезнена, несъмнени.

В истинския си вид правилото за двойното н гласи, че то се пише във формите за ж.р., ср.р., мн.ч. и членуваните форми за м.р., когато в м.р. прилагателното завършва на -нен и гласната е изпада от наставката -ен.

С оглед на коректното и пълно представяне на правилото в сайта Как се пише? предстои редактиране на всички статии за двойното н.

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Правопис. Tags: .

България – страната на ризортите Туитвайки туитове

4 коментара Add your own

 • 1. Бойко Евстатиев  |  10.02.2015 в 10:26

  Здравейте,
  не твърдя, че съм много компетентен, но възможно ли е при прилагане на двойното „н“ да има разлика в зависимост от ролята на думата в даден израз. При прилагателните сте описали какво става, но когато думата е наречие? Например „особено бързо“ или „особеННо бързо“? Не знам защо, но имам някакъв спомен, че едно време, в 70-те :), ни учеха на „особеННо бързо“. И когато го кажа с двойно „н“ ми звучи по-добре, подчертава някак.
  А иначе – много хубав и полезен блог! Продължавайте все така!
  Поздрави!

  Отговор
  • 2. Павлина  |  10.02.2015 в 12:17

   Здравейте!
   Ако във Facebook или в някой по-неангажиращ текст напишете “особеННо”, и то точно така, с две главни букви, наистина ще наблегнете на думата, като се заигравате с правописа. Но ако трябва да напишете нещо сериозно, правилно е само особено.

   Правилата за прилагателните важат и за наречията, които на практика съвпадат със съответните форми на прилагателните за ср.р. ед.ч.: http://kaksepishe.com/osobeno/

   Отговор
 • 3. Blago Cvetanov  |  03.04.2013 в 19:30

  Госпожо Върбанова, а какво обединява прилагателните имена, които правят изключение от правилото „двойно Н“? Какво обединява прилагателните имена маслинен, платинен, глинен, болезнен, несъмнен и т.н.,?

  Отговор
  • 4. Павлина  |  04.04.2013 в 12:56

   Не са толкова обединени всъщност. При болезнен и несъмнен гласната е не изпада от наставката, защото биха се получили труднопроизносими звукосъчетания. Платинен, глинен, ламаринен са прилагателни за веществен произход, при които е също се запазва. Тук се намесва и историческият произход на наставката, която има два първообраза всъщност: -ен < -ьнъ, -ѣнъ. Но проблемът е твърде сложен, за да може да се обясни накратко, трябва си по-сериозно ровене в източниците.

   Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 539 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 2 029 320 посещения

%d блогъра харесват това: