Само в учтивата форма “вие” се пише с главна буква

20.08.2014 at 9:07 13 Коментари

След като разни манипулативни заглавия в разни сайтове успяха да убедят 3/4 от българския народ, че винаги и навсякъде трябва да се пише Вие, чувството за дълг заговори у мен и ето, седнах да пиша, за да разсея тази правописна заблуда.

Нека да го кажа просто и ясно, доколкото това е възможно при сегашната уредба на правописните правила: пише се Вие, Ви, Вас, Ваш, Ваша, Ваше, Ваши (с главна буква) само когато използваме учтивата форма. Във всички останали случаи се пише: вие, ви, вас, ваш, ваша, ваше, ваши (с малка буква).

Трудното идва, когато трябва да направим разграничение между учтивото Вие и обикновеното вие. (Моля колегите, които определят правописните норми, ако четат този текст, да си вземат бележка и да попълнят пропуска в следващото издание на правописния речник.) Кога се употребява учтивата форма и кога – обикновената? Първата се използва в официална речева ситуация: в служебна кореспонденция – в писма до и от институции (например министерства, общински администрации), банки, фирми; в покани; в заявления и др.под. Важно е да се отбележи, че проблемните думи се пишат с главна буква, когато се отнасят и за едно, и за много лица:

Уважаеми г-н Драганов, разглеждането на Вашето искане ще започне веднага след получаването на банковия превод.
Уважаеми госпожи и господа, изпращам Ви офертата за пътуването до Виена.

Когато общуваме писмено с приятели, познати, роднини, естествено, го правим непринудено, неофициално и изписваме местоименията с малки букви.

Общуването в интернет обаче (и не само там) често ни поставя в гранични ситуации. Как да се обръщаме към потребителите на сайта (ако поддържаме такъв), как да се отнасяме към хората, с които контактуваме във Facebook например? Те Вие ли са, или пък вие?

В първия случай бих препоръчала вие. Защо? Нали не искате да създавате дистанция между сайта и потребителите му? Всяко Вие отчуждава, малко или много. И не, вие не означава, че не уважавате достатъчно аудиторията си. Разбира се, и тук може да има изключения – например ако сайтът е онлайн магазин за луксозни стоки и се предполага, че неговата изтънчена потенциална клиентела трудно би възприела простосмъртното вие.

Във втория случай двоумение може да има, когато пишете във Facebook и се обръщате към повече хора. По-естествено е да се употребява вие, защото поначало Facebook предполага неформално общуване. Ако обаче искате да се дистанцирате от определен човек или група от хора, заложете на Вие.

Накрая ми се иска да апелирам към всички онези автори на текстове, които, манипулирайки думите на интервюирания, са сътворили заглавия от типа От днес пишем “Вие” само с главна буква. Надявам се да имат достатъчно чувство за отговорност и възможност да редактират въпросните заглавия, за да поправят поне отчасти нанесените вреди на правописа.

Advertisements

Entry filed under: Нови правила 2011, Правопис. Tags: , , , .

Да поговорим за мазетата/мазите Българският език днес – между разума и чувствата, между миналото и интернет

13 Коментари Add your own

 • 1. vladislavtzvetanov  |  26.02.2018 в 12:56

  В текста е посочено, че банките са институции. Институция е само БНБ. Всички останали банки са търговски дружества. Такива са още 316 000 предприятия, регистрирани по Търговския закон. От речника на БАН оставам с впечатление, че семантичното значение на думата „институция“ не предполага използването ѝ по отношение на търговските банки. Ще Ви бъда благодарен да коментирате, по причина че често общувам с банки.

  Отговор
  • 2. Павлина  |  27.02.2018 в 11:35

   Прав сте, грешката е моя.

   Отговор
   • 3. vladislavtzvetanov  |  27.02.2018 в 12:18

    Благодаря! Задължен съм Ви!

    Отговор
 • 4. Петър  |  10.01.2017 в 13:51

  В училище са ме учили, че Вие и т.н. е учтива форма и се пише с главна буква, само когато се обръщаме към даден човек, във всеки друг случай е с малко „в“.

  Отговор
  • 5. Павлина  |  10.01.2017 в 14:40

   Добре е човек да не разчита само на знанията си от училище.

   Отговор
  • 6. Katerina  |  22.05.2018 в 12:36

   АБСОЛЮТНО! „Вие“, „Ваша“, „Ви“ е учтива форма към КОНКРЕТЕН човек, а не институция или маса от хора!

   Отговор
 • 7. Niki Michailov  |  14.06.2016 в 10:37

  Обратното е: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=981304

  Отговор
  • 8. Павлина  |  14.06.2016 в 16:30

   Добре е освен заглавието да се чете и текстът – особено на статии с манипулативни заглавия.

   Отговор
 • 9. Като ще се заяждаме...  |  05.01.2016 в 0:46

  №3, може би „по-горния“ искате да кажете? Или да избягвате повторенията на паразитни думи във всяко изречение. Всеки може да се заяжда за каквото свари. Да – някои хора са неграмотни, по-грамотни няма да станат като им се пили на главата. Вадете си заключенията и участвайте в кръгове, които не толерират неграмотността.

  Отговор
 • 10. блиндирани врати  |  26.08.2014 в 10:36

  Определено доста хора трябва да я прочетат тази статия, като гледам колко неграмотници има. А отделен е въпроса за по горния коментар :)

  Отговор
 • 12. Павел Николов  |  20.08.2014 в 12:54

  Нещата изобщо не са сложни, ама нали има разбирачи от всичко… Един такъв даже ме изтри от Фейсбук, защото не му приех препоръката, че вместо „обитаема планета“ трябва да напиша „обитавана планета“ (става въпрос за израз, откъснат от контекст, но той започна да ми обяснява, че съм искал да кажа еди какво си, а не това, което съм казал)… :)

  Отговор
  • 13. Vassil Yovchev  |  20.08.2014 в 13:21

   Леле, каква ли би била реакцията, ако темата беше за „охраняем“ и „охраняван“ паркинг… :-)

   Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 411 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 1,098,087 посещения

%d bloggers like this: