Как се пише тире?

15.03.2010 at 22:45 13 коментара

С химикал – много лесно. На компютър – с малко повече клякане, както образно би се изразил един мой близък. След като стана ясно в кои случаи най-често се използва дефис (малко тире, съединителна чертица) и в кои – тире (дълго тире), да видим как да изписваме това тире, при положение че такъв знак на клавиатурата няма. Техническите обяснения са в отговор на едно питане към мен.

Въпрос от Бистра
Как пишеш дългото тире? Някакъв плъгин ли се инсталира, защото на моята клавиатура аз не виждам такъв символ.

Моят отговор
Сещам се за четири начина. Знам, че те действат на PC под Windows. На Мас никога не съм работила и нямам представа как следва да се постъпи, ако използвате тази платформа.

1. С набиране на код
Всеки символ, бил той буква, препинателен или някакъв по-особен знак, има свой уникален код (UniCode)* и може да бъде изписан, като се набере с т.нар. нумлокова част на клавиатурата. Кодът на тирето е 0150.

Ето как точно се действа. Първо активирайте нумлоковата част чрез клавиша NumLock. Натиснете клавиша Alt и го задръжте, докато наберете последователно цифрите 0 1 5 0. Пуснете клавиша и погледнете към екрана – тирето вече трябва да се е появило.

Освен това тире, което използвам аз (–), има и едно по-дълго (—). Функцията му е същата, а кодът – 0151. Срещала съм го в доста книги, включително и в настолния за мен “Нов правописен речник на българския език”, но ми изглежда прекалено дълго, затова предпочитам по-късия вариант, който все пак ясно се различава от дефиса.

Ще посоча още два полезни кода: отварящи кавички (“) – 0147, и затварящи кавички (”) – 0148.

Изписването на тирето с набиране на код е универсален начин и действа във всеки текстов редактор, включително и в интернет. Или поне аз не съм срещала досега никакви затруднения.

2. С приложението Character Map
Ще го намерите, като активирате бутона Start, а после пътят е: All Programs > Accessories > System Tools > Character Map. Маркирате, копирате и пренасяте в собствения си текст. Това е доста пипкав начин, но е универсален. С приложението може да изпишете и най-странния знак, стига да го откриете в таблицата на съответния шрифт.

3. С автоматична корекция
За разлика от предишните два начина, този действа със сигурност само в Word, понеже е заложен в програмата още при самото й инсталиране, а за другите текстови редактори нямам информация. Ако все пак текстовият редактор, с който работите, е широко скроен и дава възможност да му задавате автоматична корекция, “кажете” му да променя комбинацията “(интервал)-(интервал)” с “(интервал)–(интервал)” (разбира се, не изписвате думата интервал, а удряте шпацията със замах). Дефисът обаче няма да се превърне в тире веднага след втория интервал, а едва след като напишете следващата дума и сложите интервал след нея.

4. Моят начин
Разбира се, той е най-лесният – моето тире си е на клавиатурата. За да се появи там обаче, съм се потрудила малко. По стечение на обстоятелствата пиша с кирилица по десетопръстната система, но подредбата на клавишите е странна – нито е БДС, нито фонетична. Прибавила съм си няколко знака, които използвам сравнително често – тире, отварящи и затварящи кавички, №, I и V като римски цифри, за да не превключвам на латиница. Ако текстовете ви изобилстват със специални символи, струва си да инвестирате малко време и да ги разположите на неизползвани клавиши (например #,  ^,  ~), като преработите творчески своя основен стандарт (БДС или фонетичния).

Надявам се, че ще откриете своя начин за писане на тире, а ако използвате друг – може да го споделите.

––––––––––––
* Вж. коментара на Спас Колев по-долу.

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Пунктуация. Tags: , , , .

Тирета и интервали Що е то юрк.? Юрисконсулт, разбира се

13 коментара Add your own

  • 1. Dilmana  |  06.10.2010 в 16:39

    Здравейте, Павлина и много благодаря, че повдигате този важен въпрос.
    Според мен най-лесният начин да се изпише дългото тире във Word е с натискане на Alt Gr и едновременно с това на клавиша с тиренцето най-вдясно (ваше дясно) на всяка клавиатура, чак на последния блок клавиши (там, където е клавишът Num Lock). Но тогава тирето е наистина много дълго. А иначе методът на Чавдар Парушев е идеален, на мен ми го подсказа преди време 87-годишният тогава Здравко Цанков , който неотдавна почина – на 90-годишна възраст, издавайки до последните си дни онлайн списание на български език от Германия.

    Отговор
    • 2. Павлина  |  11.10.2010 в 13:46

      Здравейте, Дилмана! Настолният ми компютър беше на ремонт, та не можах да пробвам този начин за изписване на предългото :) тире. (А как става този номер на лаптоп и става ли изобщо?) Именно то се използва в “Нов правописен речник на българския език”, както съм отбелязала в публикацията, но аз продължавам да не го харесвам. Може и да не съм права, като предпочитам “средния” вариант на тирето, но дългото много се набива на очи и още повече накъсва текста според мен.

      Отговор
  • 3. З  |  19.08.2010 в 8:44

    Доколкото знам семантически е правилно да се използва така нареченето „em dash“ (—). Проблемът е, че на повечето места шрифтовете са американски и затова се изобразява по-дълго. В европейските шрифтове трябва да е дълго горе-долу колкото средноаритметичното на дължаната на „en dash“ (–) и „em dash“ (—).

    Отговор
  • 4. Чавдар Парушев  |  28.03.2010 в 20:57

    Ако ми позволите, ще се включа в конкурса „Как най-лесно се пише дълго-тире” със собствено предложение.

    А именно: ctrl+-
    Уловката е, че „-”, трябва да се набере от numpad-а.

    До колкото знам, работи при всички клавиатурни подредби в MS Word (или поне от Word 7.0 насам).

    Отговор
  • 6. Павлина  |  24.03.2010 в 19:12

    dzver, напълно съм съгласна за БДС, за №, I и V, обаче аз го написах от позицията на човек, на чиято клавиатура тези клавиши са заети от други знаци и който ползва единствен по рода си и уникален стандарт ;).

    Отговор
  • 7. dzver  |  24.03.2010 в 14:58

    На кирилицата има № – намира се shift+0 при БДС. Съответно І и V са shift+- и shift+=. Също като на механичните пишещи машини.

    Отговор
  • […] ако искате да пишете къси и дълги тирета – сте за тук. С помощта на Гугъл и 3Dflags […]

    Отговор
  • 9. ping  |  19.03.2010 в 0:53

    На мак въпросното тире се изписва лесно – с натискане на Alt и кратко тире.

    Отговор
  • 10. Павлина  |  18.03.2010 в 11:28

    Светла вест за притежателите на лаптопи! :) Има решение за набиране на тирето с код – благодаря на Явор и на Гошо. Представям го в четири стъпки:
    1. Натиснете клавиша NumLock.
    2. Едновременно натиснете и задръжте клавишите Fn и Alt.
    3. Наберете кода 0150, но не с основните клавиши за цифри, а с онези, на които цифрите са изписани с друг цвят и са по-дребни.
    4. Пуснете клавишите Fn и Alt.

    Отговор
  • 11. Павлина  |  16.03.2010 в 22:12

    Благодаря на Спас и за допълнението, и за поправката. Действително, 0150 не е UniCodе, мисля, че е старият ASCII код на тирето, но не съм сигурна. Тези кодови таблици за мен са неясни, знам, че настъпи някаква кардинална промяна, която сега затруднява много работата ми с една голяма база данни, набирани под Windows 3.11. Спирам дотук, защото това не е моя територия.

    ejjjik, номерът с кода май ще се окаже с ограничена универсалност ;). Сега си спомням, че наистина имах проблем с един-два лаптопа, на които ми се наложи да работя за кратко, но не се сещам как се справих. Ако разбера нещо, ще го допълня в коментар.

    Днес помолих един бивш колега, който работи под Windows 7, да набере тирето с код. Оказа се, че действа, но само с левия Alt. Нямам представа дали това зависи от операционната система, или от нещо друго.

    Отговор
  • 12. ejjjik  |  16.03.2010 в 14:05

    Благодаря, Павлина! Много полезна информация. Първия начин пробвах на два лаптопа и на един десктоп компютър – стана само на последния. Но за сметка на това вторият работи безотказно. :-)

    Отговор
  • 13. Спас Колев  |  16.03.2010 в 13:11

    За пълнота: в HTML може да се използва и – (–).

    (Строго погледнато, средното тире не е U+0096 (десетично 150), а U+2013 (десетично 8211), т.е. Alt+0150 е някакъв код при Уиндоус, който не е свързан с Уникод.)

    Отговор

Вашият коментар

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Последни коментари

Емилия Филкова за Тирета и интервали
Gabriela Grigorova за Частен проблем с пълния член (…
Ивета Георгиева за Изписване на числителни редни…
Стела за Представям ви нашата нова…
Радослав (Ради) за Българският език днес – между…
Радослав (Ради) за Българският език днес – между…

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Присъединете се към 609 други абонати

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

  • 2 519 249 посещения