Хюстън, Хюстън, нямаме овце! :)

18.09.2015 at 12:48 6 Коментари

Ако не бяха любознателните читатели, кога ли щях да забележа поредния пропуск в нашия последен правописен речник (ОПРБЕ, 2012)? Питат ме коя е правилната форма за мн.ч. на овца. Аз знам, че в предишния речник овце и овци бяха дублети, но естествено, проверявам в новия, защото нищо чудно единият дублет да е отпаднал. Отварям на съответната страница – и там една-едничка, самотна овца, без форма за мн.ч.

Презумпцията е, че ако в граматичните форми (за мн.ч., членуваната) на дадено съществително от ж.р. няма особеност, те не се представят в речника. Точно във формата за мн.ч. на овца има особеност. Това е едно от малкото съществителни от ж.р., които образуват мн.ч. с окончание , наред със свине, ръце, нозе. При ръка са дадени ръце, но ногата си е самотна като овцата – отново пропуск! При свиня са посочени свине и свини, като се препоръчва свине.

И досега недоумявам на какво се дължи пропускът при овца. Предполагам, че това е техническа грешка и овце и овци са отпаднали без съзнателната намеса намеса на кодификаторите, защото в противен случай (ако е съзнателно):

1. Би трябвало да е правилна само формата овци, образувана по стандартния начин – с окончание за мн.ч.

2. Запазването на дублетите свине и свини ще бъде нелогично от гледна точка не само на обикновената човешка логика, но и на филологическата.

Така или иначе, стана дума за тези нетрадиционни форми за мн.ч. – нека да обясня откъде са се появили. При ръце и нозе окончанието -е идва от ятовата гласна в старобългарските форми за двойствено число РѪЦѢ, НОЗѢ. В овце и свине окончанието пък е наследник на някогашната малка носова гласна, с която са се образували формите за мн.ч. на овца и свиня.

Ясно е, че не може да има книга без пропуски, в това число и речник, но на мен пропуските в ОПРБЕ започнаха да ми идват в повече. Словникът категорично е деградирал в сравнение с предишния речник: орязани са много форми, в които има правописни особености; да не говорим за представянето на глаголи от типа река, -еш, от което излиза, че е правилно рекеш. Но добре че си го знаем българския, та не се бъркаме. А в определени случаи май е по-добре да не поглеждаме в речника.

Advertisements

Entry filed under: Някакви такива. Tags: , , , , , .

НеУтъпкани правописни решения Да слеем, да полуслеем или да разделим (11)? Помощно-технически/помощнотехнически

6 Коментари Add your own

 • 1. Анонимен  |  20.09.2015 в 14:39

  Слон – слони
  Клон – клони
  Слон – слонове
  Клон – клонове

  Смешно.

  Отговор
 • 2. Владимир Данчев  |  18.09.2015 в 15:12

  Първите двеста години е така. След първото пълно издание на Речника на Френската анадемия /1694 г./ в последващите до днес издания става все по-трудно и по-трудно да бъдат открити пропуски …

  Отговор
 • 3. Миглена  |  18.09.2015 в 12:55

  здравейте! отново благодаря за добрата статия и бързам да попълня пропуска си, цитирайки предпоследното изречение от нея:

  „Но добре че си го знаем българския, та не се бъркаме“

  моля да обясните защо изпускаме запетаята пред „добре че“, та да почерпим от живия пример.

  предварително благодаря!

  Отговор
  • 4. Павлина  |  18.09.2015 в 13:03

   Има правила за поставяне на запетаи, а не за непоставяне – освен ако не става дума за изключение. Къде точно и въз основа на кое правило трябва да има запетая?

   Отговор
   • 5. Миглена  |  18.09.2015 в 13:29

    позовавам се на правилото за поставяне на запетая пред че, респективно, пред добре че в дадения случай.

    наличието на но в началото ли или друг фактор елиминира тази запетая? с думи прости, преди добре че трябва да има запетая. защо липсва, е моят въпрос?
    благодаря!

    Отговор
    • 6. Павлина  |  18.09.2015 в 13:56

     Няма такова правило – че се поставя запетая пред че, въпреки че, добре че и т.н. Запетаята се поставя на границата на простите изречения в сложното. Вижте тук например: http://kaksepishe.com/zapetaya-che/

     Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 415 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 1,116,223 посещения

%d bloggers like this: