Защо си паркирал на пешепътя?

26.02.2015 at 15:34 4 Коментари

Какво мислите, че означава пешепът? Засега – нищо конкретно, но би могло да означава тротоар. А смеситка? Това всъщност е коктейл. Приблизалка пък може да казваме на лупата. Тези три новоизковани думи не са моя измислица. Сътвориха ги участниците в една онлайн игра на Представителството на Европейската комисия в България миналия уикенд почивник. Поводът беше Международният ден на майчиния език – 21 февруари, а нетрадиционният начин да бъде отбелязан заслужава поздравления. Браво на Представителството на ЕК за хрумването и за осъществяването му!

Играта се проведе в Twitter и това, подозирам, не е случайно. Както може би знаете, публикациите там са ограничени до 140 знака и за да вирееш в социалната мрежа, трябва да можеш да се изразяваш стегнато, кратко и ясно – да побереш много смисъл в малко думи. Тази среда е благоприятна за чешитите, за хората с оригинално мислене – къде, ако не сред тях могат да се потърсят потенциалните възможните словотворци?

Организаторите на играта посочиха девет чужди думи, които са се наложили в българския език, и предложиха на потребителите на Twitter чуруликарите да сътворят нови думи (не да търсят синоними!) с български езиков материал. Думите бяха следните: уикенд, принтер, ресто, хипстър, лупа, тротоар, анцуг, коктейл, кошмар. Всъщност хипстър има по-ограничена употреба в сравнение с останалите, но пък е модна сред младите хора.

В играта се включиха доста участници, а някои от тях даваха по две и повече предложения за чуждиците. В тази публикация, естествено, не мога да включа всички, а съм подбрала по-интересните – от моя гледна точка – попадения. Разпределям ги в две групи:
1) сериозни – имат потенциал да станат истински думи;
2) заигравки – каламбури; ясно изразено упражняване в словотворчество; оригинални асоциации.

Уикенд
1) съботонеделник, последник/последници, почивник, почивалници, неделник, междуседмие, краеседмие, отморник
2) баньоцърквие, днинагръцкатакултура, сънник, невиждошефие

Принтер
1) отпечатник, разпечатник, печатало, печатило, образописец, омастилник,
2) е-управление душман

Ресто
1) възвърнък, върник, вповечник, недовзятък
2) квощеимгооставям, нямамдативърна, етовибонбон

Хипстър
1) своемоден, вехтомил, перчемарче, новобохем
2) киприкчия, стародрехогордоносец, извънстадник

Лупа
1) приблизалка, приблизка, дребнозор, образомащабник
2) светлиновеликантило, кьоропатерица, зуумка

Тротоар
1) пешник, пешеходник, пешепът, кракопътие
2) бричкодържател, паркомясто

Анцуг
1) вкъщник, игродреха, удобник, юнащник, домашник
2) сватбеник

Коктейл
1) напиткомеш, пивосмес, смешие, алкосмес, смеситка

Кошмар
1) сънострах, сънонемир, страхосън, ужасън, злосъница, ужасъние
2) таласъмнасън

Предполагам, че почти всички са ви прозвучали странно (то е съвсем естествено) и усмивката не е слизала от устата ви, докато ги четяхте. Също така си мисля, че ги възприемате като нещо несериозно, правено за развлечение и без особена стойност. Да, в цялото това упражнение по словотворчество наистина има забавен елемент, но с времето той остава на заден план и ви уверявам, че ако след няколко дни прочетете тези думи отново, те вече няма да ви изглеждат толкова странни и неприложими на практика.

Ето какво се случи с мен тази нощ – само три дни след играта. Сънувах нещо лошо и се събудих. Първото, което си помислих, и то в някакво полусънно състояние, беше: това е само злосъница, а можеше да е ужасън. Като човек, който се занимава професионално с езика, аз се впечатлявам повече от думите и съм по-склонна да търся нюанси в тях, дори и в такива звукосъчетания, които не могат да се нарекат думи (защото не са влезли в употреба). Но ето, злосъница за мен е просто един лош сън, докато ужасън си е нещо ужасно, направо кошмарно. ;) Нещо, от което се събуждаш с вик и сядаш в леглото.

Сред предложенията за нови думи със сигурност има много добри находки и аз поздравявам искрено всички участници. Те впрегнаха умствени сили, проявиха езиков усет и сътвориха нещо свое, като съчетаха корени, представки, наставки и окончания, които са общи за всички българи. Браво на участниците!

Честта да бъдем жури имахме аз, Мария Пейчева и Божидар Божанов – дейни чуруликари и професионално изкушени от езика – не онзи, застиналия в догми и норми, а живия, практикувания, ежедневно променящия се и постоянно изплъзващия се от схеми и категоризации. Благодаря на Представителството на ЕК за това, че ме въвлякоха в играта. За мен беше истинско професионално занаятно удоволствие!

Advertisements

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Лексикология, Морфология. Tags: .

Точка и запетая Да прилагаш правилата не е лесно

4 Коментари Add your own

 • 1. Марина  |  23.10.2016 в 19:39

  Здравейте, Павлина! Прекрасна инициатива! Поздравление, и от мен! Ще ви дам още едно словосъчетание, което моят син сътвори, когато беше 4 -годишен. Много ми е симпатична и тя е „магаручка“. Правих опити с други животни, но не можах да получа благозвучно съчетание. Още веднъж, едно голямо – БЛАГОДАРЯ! И успех в тази трудна материя, дори за нас, а за чужденците е ужасно неразбираема.

  Отговор
 • 2. ели  |  03.03.2015 в 21:05

  Павлина, браво! Благодаря! Само така! Великолепно начинание! КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ!

  Отговор
 • 3. Sah War  |  03.03.2015 в 16:57

  Към Билката: Радвам се, че моята дума „печатало“ ви е харесала. Чувствайте се свободни да я разпространявате и популяризирате! :)

  За да бъда честен, ще призная, че се сетих за „почивник“ сам, но по-късно се оказа, че една българка първо се е сетила за тази дума преди много годни: http://rumiborisova.blogspot.com/2010/08/blog-post_09.html. Поздравявам я за това!

  Статията е препечатана в „Дневник“ с разрешението на Павлина Върбанова: http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/03/03/2481846_zashto_si_parkiral_na_pesheputia/?ref=miniurl. Под препечатката се е развила много приятна дискусия по темата.

  Отразиха ни даже и във Facebook (в групата „КАКВО ОЗНАЧАВА?“, която е с езиковедска и филоложка насоченост): https://www.facebook.com/groups/kakvoznachi/permalink/624120501066337/.

  Разбира се, има доста критици на част от предложенията или въобще на идеята за словотворчество с цел езиков пуризъм, но винаги ще има недоволни и несъгласни. :)

  —Sah War, http://twitter.com/ve4ernik

  Отговор
 • 4. Билката  |  27.02.2015 в 11:34

  Инициативата е прекрасна, а резултатите – още повече!
  Като човек, работещ с думи и предпечат, отсега нататък взимам на въоръжение думата „печатало“, която с нищо не е по-лоша от излет например. Както синът ми смята на сметало, така и аз ще обслужвам клиентите си със печаталото, а после ще им пожелая приятен почивник или неделник :) Смятам още днес да експериментирам върху нещастните ми нищо неподозиращи клиенти :)))
  Пешникът също ми се усмихва, а своемодният хипстър според мен е чудесен ;) Определено на второ, трето и по-нататъшно четене, особено ако поне десетина души, достатъчно четени във фейсбук, започнат да употребяват активно някои (по-сполучливите) от тези думи, до половин година те ще се наложат. Защото от фейсбук ще ги цитират в някой сутрешен ТВ блок, после в няколко други предавания, някоя новомодна „звезда“ ще се направи на интересна също и накрая ще стигнат и до жълтите вестници, а оттам и до бабите ;)

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 404 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 1,027,927 посещения

%d bloggers like this: