Руло, роле, рулце

30.10.2014 at 16:01 2 коментара

В сайта Как се пише? си позволявам понякога да давам съвети за правописа на думи, които липсват в официалните източници (разбирай, изданията на ИБЕ на БАН).

Една от тези думи е рулце. Мотивирала съм изписването рулце, а не ролце с това, че думата е образувана от руло + наставка -це. Възразиха ми, че може да е образувана и от роле, следователно е оправдано да се пише и ролце.

Има една пречка обаче и тя е словообразувателна. Съществителните от ср.р., които завършват на -о, образуват умалителни с наставка -це (село > селце; мляко > млекце; вино > винце), а тези, които завършват на – с наставка -ен-це (коте > котенце; дете > детенце; поле > поленце). Ако образуваме умалително от роле, то би трябвало да е роленце, а не ролце.

Казано накратко, за мен няма съмнение, че в основата на рулце стои руло и е редно думата да се изписва по този начин.

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Правопис. Tags: , , , .

Запетая в изречения, започващи с: Предвид…, С оглед на… Диахронично* (22). Другата същност на частицата “не”

2 коментара

 • 1. Орлин  |  30.10.2014 в 17:10

  По-странно е писането на думата руло с „у“ – roll (търкалям) на Английски, rolle на Немски. Резултатът от нещо, навито на рУло е рОлка… Дори да приемем, че сме взаимствали от някой от езиците с безумно много излишни буквички в думите и там комбинацията е била с „ou“, защо бихме сметнали за логично да имаме руло и рулетка, но същевременно ролка, роле, ролери и т.н. Хубаво би било някой да се „грижи“ за логиката на езика…

  • 2. Спас Колев  |  30.10.2014 в 23:23

   Всъщност и „руло“, и „ролка“ идват от френски (rouleau/rôle) и имат общ корен (от латинското „rotulus“), но развит по различен начин.

   Езиците сами се грижат за себе си. :D


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Присъединете се към 597 други абонати

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 2 317 895 посещения

%d блогъра харесват това: