Да изкоментираме паркирването

08.05.2014 at 7:12 3 Коментари

На @muiiio

Ако от ученическите си години не сте се сблъсквали с граматическото понятие вид на глагола, сега ще припомня накратко, че той е свършен или несвършен и няма нищо общо нито с миналото свършено, нито с миналото несвършено време. При глаголите от свършен вид действието е цялостно, завършено, а при глаголите от несвършен вид – обратно, действието не е цялостно, не е завършено, например:

Всеки ден Х. намира за какво да измрънка (свършен вид).
Всеки ден Х. намира за какво да мрънка (несвършен вид).

С някои малки изключения, всеки български глагол има ясна характеристика по отношение на вида – или е свършен, или несвършен. Глаголите от чужд произход също придобиват такава характеристика, когато се включват в българската граматическа система: логна се (св.) – логвам се (несв.).

Има обаче една голяма група глаголи, които от доста време се съпротивяват и не искат да придобият определен вид. Това са глаголите, образувани с наставка -ира- или с нейния разширен вариант -изира-: планирам, визирам, организирам, декламирам, паркирам. Истински хибриди, водят се двойновидови и само нарушават стройната ни видова система. В граматиките пише, че в конкретен контекст всеки от тях получава видова характеристика, но в действителност езикът си иска своето – глаголите да имат определен вид сами по себе си, а не да се разчита на контекста, за да се прояви видът им.

Затова към глаголите започват да се прикачват представки, които моментално ги превръщат в свършени: декламирам – издекламирам, групирам – сгрупирам, магнетизирам – намагнетизирам. Напоследък често чувам от водещите по радиото и телевизията: Моля да изкоментирате еди-какво си.

Разбира се, действия има и в другата посока – образуване на несвършени глаголи с наставката -ва-: паркирам – паркирвам, лакирам – лакирвам, програмирам – програмирвам, номинирам – номинирвам. Съпротивата срещу тях е доста силна, по-силна, отколкото срещу новообразуваните глаголи с представки от типа на изкоментирам, изконтролирам, които лека-полека започват да се промъкват в така наречената публична реч.

Няма как да се спре множенето на тези глаголи – и свършените, и несвършените, които вече имат ясен показател за вид (съответно представка или наставка). В един момент натискът върху книжовния език ще се окаже силен и той вероятно ще ги приеме. За мен лично по-интересен е въпросът защо процесът дълго време беше сравнително плах и бавен.

Advertisements

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Морфология. Tags: , , , , .

Колекция от (не)правилни думи Това, което имаме като конструкция

3 Коментари Add your own

 • 1. Ilko Sarafski  |  27.05.2014 в 17:10

  Здравейте, Павлина,

  Факт е, че вълната на навлизане на чужди думи, с които българският език не може да се справи, е по-силна отколкото бентът на БАН, както и от този на нас, хората и употребяващите езика. Но ние не се „даваме“ лесно и се справяме по-бързо от БАН – както казахте, с префиксация. Подкрепям мнението Ви, че звучи неестествено за ухото ни „паркирвам“. Но пък съвсем нормално (като че ли) ни звучи да сложим представка, която да превърне думата от несвършен в свършен вид. Или пък обратното – от св. в несв. вид, чрез суфиксация (най-често), ако се налага.

  Донякъде обаче подкрепям и идеята за двувидови глаголи, защото по този начин езикът се обогатява (противно на логиката) – чрез липсата на втори глагол, който да дешифрира значението и отграничи двата глагола, се получава това богатство на езика (и на ползвателя му), при което човек, предимно чрез контекста, трябва да определи смисъла/значението/вида на глагола. Разбира се, това трудно ще се постигне при разговор/задочна комуникация с майстора Пенчо от квартала, който даже не е чувал и не знае какво е глагол, но все пак, сред интелектуалци, е приятна главоблъсканица, струва ми се.

  Поздрави!

  Отговор
 • 2. Павлина  |  08.05.2014 в 8:59

  Не е правилно, аз също се дразня от паркирвам, номинирвам и т.н. Целта ми беше да обясня защо се появяват – системата иска да “вкара в пътя” глаголите на -ира-/-изира-. Но в момента това е в противоречие с книжовния език, който не иска да ги приеме.

  Отговор
 • 3. Michel  |  08.05.2014 в 8:28

  Не мисля, че „паркирвам“ е правилно да се употребява…

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 404 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 1,027,927 посещения

%d bloggers like this: