Винаги (,) когато

28.02.2014 at 8:48 16 Коментари

Винаги когато пиша за българската пунктуация, се питам дали не отдаваме на запетаите по-голямо внимание, отколкото в действителност заслужават. Защото запетаите трябва да бъдат в служба на хомо грамотникус, да му помагат бързо да обозначава (при писане) и схваща (при четене) взаимовръзките и смисловите цялости в изречението, а не същият този еволюирал човек да губи ценно време, потънал в дълбок размисъл: сега тук трябва ли да се сложи запетая, или не трябва?

Нашият дълбок размисъл се отнася до запетаята в изречения от следния тип:

Винаги (,) когато политиците грешат, гражданите ще излизат на протест.
Чувствам се щастлив винаги (,) когато си мисля за теб.

Правилото гласи, че когато пред съюза, свързващ две прости изречения, има уточняваща дума, запетая не се поставя. Нашият съюз е когато, а проблемната дума е винаги. Уточняваща ли е тя, или не? В езиковедската литература, която познавам, липсва определение на уточняваща дума. Ако колегите, четящи този текст, са срещали дефиниция, моля да коментират.

В примерите за уточняващи думи, дадени в правописния речник, има и наречия (единствено, именно, много, именно), и частици (даже, дори). Вписва ли се винаги сред тях? Според мен – да. Следователно запетаите в примерите по-горе са излишни.

Авторите на “Официален правописен речник на българския език” обаче са на различно мнение, ако се съди по примера на стр. 79:

Винаги, когато е спокоен, човек мисли по-трезво.

Другата възможност е запетаята да е останала поради недоглеждане.

А вие какво мислите?

Advertisements

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Пунктуация. Tags: , , .

Как се пише служебен имейл Колекция от (не)правилни думи

16 Коментари Add your own

 • 1. Павел  |  04.10.2017 в 19:00

  По повод статията за запетайката и „моля“, видях, че Ляо е дала връзка към правописен речник на „Наука и изкуство“ от 2005 г. http://zapetaia-teoriia.ezikova-kultura.tutmanik.com/
  В раздел Б, забележка 3 е речено: “ Когато дадено наречие, което може да участва в сложен съюз, е употребено като второстепенна част – обстоятелствено пояснение в главното изречение, между него и подчинителния съюз се пише запетая, например:
  (…)
  Ходила съм при нея винаги, когато ми е било трудно или е трябвало да реша важен въпрос.

  Отговор
 • 2. Павел  |  10.09.2017 в 11:34

  Изгарям от желание да изразя непрофесионалното си мнение!
  За мен „винаги“ не е уточняваща дума, напротив: изразът с „когато…“ е уточнение към „винаги“.
  Винаги, когато се храня, някой ще намери да ми звънне по домашния!
  Всеки път, когато седна на масата, разбирам, че съм забравил да сложа допълнителни салфетки.
  Нещо подобно е при изречението:
  Той стръвно, с бяс, се нахвърли върху храната.
  Затова, когато се натъкна на „винаги, когато“ (или на „затова, когато“, какъвто е настоящият случай), поставям запетайка.
  Дано съм се изразил ясно.

  Отговор
 • 3. Pesho  |  28.08.2016 в 18:24

  Здравейте!

  Мисля, че запетаята между винаги и когато в случая е задължителна. Синтактичната роля на думата „винаги“ в конкретния пример е на второстепенна част (обстоятелствено пояснение) в главното изречение и авторът на предишния коментар го е усетил точно – главното изречение е
  „Винаги човек мисли по-трезво“, а подчиненото изречение “когато е спокоен“ фактически пояснява или конкретизира “винаги“. От синтактична гледна точка уточняващата част в случая е “когато е спокоен“ и тя е подчинено свързана към “винаги“, защото я конкретизира. Въпрос: ако замените “винаги“ с “тогава“ в същото изречение, което няма да промени синтактичната му конструкция, бихте ли сложили запетая преди „когато е спокоен“? За вас не знам, но аз смело слагам такава:

  “Винаги, когато е спокоен, човек мисли по-трезво.“ и “Тогава, когато е спокоен, човек мисли по-трезво.“

  Вероятно авторите на речника в случая с примера на стр. 79 са се водили по синтактичните правила, които обективно задава самият синтаксис на изречението, а не по тези, които би извела логиката на пишещия или четящия текста. А от личен опит знам, че в тази сфера логика и езикови правила често си противоречат.
  Затова в такива случаи аз изхождам от синтаксиса на изречението, от синтактичните функции на думите и синтактичните отношения между тях. На последно място вече се замислям за логическата функция на отделните думи.

  Поздрави!

  Отговор
 • 4. Пенка Ватова  |  02.03.2016 в 10:29

  Навярно би свършил работа един простичък експеримент. Да махнем подчиненото изречение „когато е спокоен“ и да видим остава ли смислено главно изречение. В случая с „винаги“ – да, остава: „Винаги човек мисли по-трезво.“ Ако на мястото на „винаги“ имаше уточняваща дума от даваните като примери – именно, едва…, и я махнем, тогава от изречението би останало „Именно (едва) човек мисли по-трезво.“ Боя се, че при този случай има нещо сгрешено, като реч на чужденец, ненаучил още български език.

  Отговор
 • 5. Петя  |  27.11.2014 в 16:41

  Аз бих сложила запетая, но след това, което прочетох доста се замислих :) Чудесен блог!

  Отговор
 • 6. Антон Коев  |  23.07.2014 в 9:56

  Смятам, че употребата на запетая в подобни случаи – напр. „Аз пък слагам запетая винаги, когато напиша подобна конструкция.“ – само накъсва изречението и не е необходима. За разлика обаче от „само, едва, именно, точно, чак, дори и под“ „винаги“ може да се използва самостоятелно и да образува смислово завършено изречение, т.е. достатъчно е да кажем: „Аз пък слагам запетая винаги.“, но не и „Аз пък слагам запетая само/едва/именно.“ :). Разгледано така, предполагам, че ще е удачно да се използва запетая.

  Отговор
 • 7. Ляо  |  04.03.2014 в 10:41

  Според мен и двата варианта би трябвало да са правилни, в зависимост от това, на какво искаме да наблегнем. Макар че става дума за две действия, които се извършват едновременно – щом е налице определено условие, следва дадено действие. В първото изречние например, ако искаме да наблегнем на първото действие (условието), не трябва да се постави запетая, ако искаме да наблегнем на второто действие (резултата), трябва да има запетая. Тоест ‘винаги’ може да се възприеме като уточняваща дума, когато се отнася за условието, но не и когато се отнася за резултата. Такава логика поне виждам аз.

  Отговор
 • 8. Павлина  |  02.03.2014 в 11:59

  Във Facebook, под същия текст, има коментари от колеги, според които трябва да се постави запетая. Според мен не може обективно да се прецени дали винаги е уточняваща дума.

  Отговор
 • 9. Людмила  |  28.02.2014 в 20:25

  Павлина, благодаря ти за тази статия! Имах такава чуденка преди няколко дни и сложих запетая, защото мисълта си беше моя и вътрешната ми пауза беше там – след винаги, но имах усещането, че по принцип не би трябвало да има запетая. Продължавам да се чудя и за предложените примери. Но като че ли клоня да е без запетая – същото е и при едва когато, тъкмо когато и точно когато, нали?.

  Отговор
  • 10. Павлина  |  02.03.2014 в 11:30

   Да, за мен няма съществена разлика между точно когато, само когато, единствено когато и винаги когато.

   Отговор
 • 11. Юлия Боева  |  28.02.2014 в 20:03

  Аз пък слагам запетая винаги, когато напиша подобна конструкция. Все едно дали го има уточнението „винаги“ – слагам запетая, когато изречението е от този тип. Струва ми се логично и по-лесно за възприемане.

  Отговор
 • 12. Миглена  |  28.02.2014 в 12:49

  привет,

  и аз смятам, че запетаите би следвало да ни служат, а не да ни озадачават. смея да коментирам, че примерът, цитиран от правописния речник изобщо не бива да се смята за верен, поради факта, че се губи смисловата връзка:

  Винаги (, когато е спокоен,) човек мисли по-трезво.

  Винаги когато е спокоен, човек мисли по-трезво, или със сменена конструкция

  Човек мисли по-трезво винаги когато е спокоен.

  може и да греша, но така ми се струва, че е най-разбираемо – без запетая пред винаги когато.

  Отговор
 • 13. Svetla Encheva  |  28.02.2014 в 11:49

  Интуитивно ме тегли да сложа запетая в случая. Но след поста ти вече почвам да се замислям…

  Отговор
 • 14. vladislavviolinov  |  28.02.2014 в 11:28

  И мен този въпрос ме дълбоко вълнува :) Бях ти писал даже по него в kaksepishe.com. И аз не слагам запетая в такива случаи. Както и при «всеки път когато».

  Отговор
 • 15. Спас Колев  |  28.02.2014 в 11:04

  Да направя пак любителска импровизация:

  В примера „когато е спокоен“ уточнява (в случая ограничава) смисъла на „винаги“, докато с „единствено“/“именно“/… е обратното. Може да се каже „той винаги мисли по-трезво“, но не „той единствено мисли по-трезво“ или „той именно мисли по-трезво“.

  Отговор
 • 16. Георги Рашев  |  28.02.2014 в 10:10

  За мен запетаята е най-често интонационен знак – при колебание се опитвам да анализирам произношението: ако има повишение на тона и лека пауза, слагам я. В горния пример от речника според мен не трябва да има запетая – „винаги когато“ се произнася „на един дъх“.

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 404 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 1,027,927 посещения

%d bloggers like this: