Частен проблем с пълния член (5). За Ватикана и Анадола

28.01.2014 at 8:50 11 Коментари

Твърде раздалечени са географски, но имат един и същ правописен проблем. По-точно, ние имаме правописен проблем с Ватикана и Анадола: как да ги членуваме – с пълен или с кратък член?

Чуденето за Ватикана отпадна (за мен лично – не съвсем), защото според последния правописен речник основната форма на името е Ватикан и то се подчинява на общите правила за поставяне на пълен и кратък член.

Какво да правим обаче с Анадола – тази историко-географска област, която представлява по-голямата част от територията на днешна Турция? (А въпросителният знак на мястото си ли е, питам се още аз.) По всичко изглежда, че и тя трябва да влезе в групата, в която освен Ватикан се намират Дунав, Акропол, Колизей, Ермитаж, Лувър и други подобни имена. Общото между тях е, че са от мъжки род, назовават географски, културни или исторически обекти и основната им форма е нечленувана.

Основната форма на Анадола е Анадол – среща се по-често в съставни собствени имена като Източен Анадол и Северозападен Анадол например. Когато се употребява членуваната форма, е редно да се съобразим със синтактичната служба на думата в изречението:

В началото на ХV в. Анадолът е разорен от нашествието на Тимур и от войната между бейлиците и претендентите за османското наследство.
Повечето от караманите са били разселени в различни части на Анадола.

За сравнение, има една група географски имена (Леденика, Превала, Предела), чиято основна форма е нечленувана, и те трябва да се изписват винаги с кратък член:

Леденика се намира на територията на природния парк “Врачански Балкан”.
Купихме си билетчета и влязохме в Леденика.

Частен проблем с пълния член (4). Членуване на обособени приложения

Advertisements

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Правопис.

“Фейсбук” и главната буква Как се пише служебен имейл

11 Коментари Add your own

 • 1. Камелия  |  21.05.2015 в 20:43

  Имам затруднение с определянето на пълния член в изречението: „Рожденния(т) ми ден го организира мама“. Бихте ли ми помогнали? Благодаря предварително!

  Отговор
 • 2. радев  |  10.04.2014 в 0:17

  За случая с Колизеум и Колизея мисля, че въпрсът е друг. Сходен с Орфей и Орфеус. Как точно се предават окончанията от латински/гръцки в българския? Има ли правило за това? Защо се окончават латинските/гръцките наименования в българския на -й? Влияние от руския ли е това?

  Отговор
 • 3. piliph  |  25.02.2014 в 7:06

  Така, така и после нещата се феминизират и става „Витоша“.

  Отговор
 • 4. Herr Neumann  |  28.01.2014 в 18:04

  Това за „Анадола“ е интересно (нали се сещате кога човек казва „интересно“?). Е, не се сещам за по-подходяща дума в момента… Но ме накара да се почеше по тила…
  :-))) Заинтригува ме някак си… И се сетих за турската дума – Anadolu. Да, Анадолу, така звучи в оригинал… А на английски май беше Anatolia (Анатолия).
  Някой мързеливец решил навремето, че Перу ще си остане Перу, а Анадолу – Анадол (по незнайни за никого причини).
  Аз съм на мнение, че по отношение на чуждиците, мераклии за българско поданство, трябва да се следва една линия. Ако ще – то всички; ако няма – няма. Тъй де…

  При положение, че има чуждици, които не се подават на манипулация, по-скоро не бива да се побългаряват – така е в руския. И са прави хората. Нека някой ми членува Перу…

  Отговор
  • 5. Павлина  |  29.01.2014 в 8:41

   Перуто трябва да е. :)

   Отговор
  • 6. Yulian Trichkov  |  04.02.2014 в 15:02

   Пуснете следното: „Osmanlı döneminde ise Anadoli veya Anadolu“ в Гугъл преводач и чуйте произношението. Мисля, че това обяснява всичко. „Анадолу“ с ударение върху „у“ е сега, но по време на Османската империя е било „Анадоли“ с ударение върху „о“, като „и“-то въобще не се чува. Иначе е от гръцки – Aνατολή, затова и в английския е Anatolia.

   Отговор
 • 7. Yulian Trichkov  |  28.01.2014 в 13:47

  Колизеумът е нищо в сравнение с дебелариума :-)

  А относно членуването – не мога да приема, че трябва да кажа „Дунавът е придошъл“. Може би защото той си е река Дунав, а Дунава му е нещо като прозвище, прякор. А по правилата за прякорите изразът „Дунава е придошъл“ е правилният.

  Или да погледнем иначе – всъщност местните никога не казват „Дунав“. Винаги е „Дунава“, т.е. името на реката е такова. Живял съм в Лом и знам. Следователно би могло да се приеме, че не трябва да се променя също така, както не се променят Леденика, Превала и Предела.

  Отговор
  • 8. Павлина  |  29.01.2014 в 8:40

   Трудно ми е да приема Дунава като прозвище на Дунав.

   Отговор
   • 9. Yulian Trichkov  |  04.02.2014 в 15:04

    Предположих, че ще е трудно, но просто размишлявах на глас :-)

    Отговор
 • 10. nousha  |  28.01.2014 в 13:01

  Мога ли само да обърна внимание, че „Колизеум“ всъщност е Колизей? Вече почти никъде не го чувам и виждам правилно, така че вероятно скоро Колизеят ще замине в небитието и на негово място ще се настани Колизеумът, но все пак :)

  Отговор
  • 11. Павлина  |  28.01.2014 в 15:11

   Приемам забележката. Напоследък стана Колизеум и точно така е вписан и в примерите в предговора на правописния речник.

   Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 415 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 1,116,223 посещения

%d bloggers like this: