#ДАНСwithme

19.06.2013 at 10:31 5 Коментари

Още не мога да осмисля всички послания, които се крият в хаштага* #ДАНСwithme. В последните дни той завладя съобщенията/публикациите във Facebook и Twitter и се прехвърли на лозунгите и плакатите на протестиращите. Със сигурност знам обаче, че #ДАНСwithme е не просто хаштаг, а истинско постижение на българската мисъл. Ето какво разчитам аз в тези десетина символа:

– Това, което се случва по върховете на държавата, вече ще става with me, с моето участие. Този път и аз ще кажа своята дума.

– Dance with me – Танцувай с мен! Каня те на танц, предизвиквам те, предизвиквам политиците, искам да ме чуят.

– Dance with me – Танцувай с мен, приятелю! Ела с мен, за да протестираме заедно. И да, това не е само протест, да се срещнем на площада, на улицата, а защо не и да се забавляваме малко?

– Ние не сме намръщени и гневни, имаме настроение – може би защото не участваме в съмнителни сделки.

– Аз съм човек от новото поколение, моят хоризонт се простира отвъд границите на България, умея да си служа и с родния си език, и с чужд, дори ги съчетавам – и виж колко сполучливо! А ти, ти, който определяш назначенията в ДАНС (и не само), можеш ли като мен? Имаш ли моя потенциал?

Протестите отприщиха творческото мислене на хората и аз наистина се забавлявам с игрите на думи по плакатите и в социалните мрежи:

Вземайте си чуковете. И сърповете…
Корпоративна банДа
Не ставай ВОЛЕН участник в простащината – запази протеста мирен
Слепите избори криви ги раждат
Не искаме живот на заЕбавен каДАНС!
Културно е да си изхвърляш боклуците. Особено ако са в парламента.
Липсата на #катарзис у вас води до #екзактни действия у нас
Гражданите отвръщат на удара

Извини се, бе! Думите на Волен Сидеров към репортер на СКАТ се превърнаха в хаштаг – #извинисебе, който има модификации #усмихнисебе, #оттеглисебе. Изобщо, всички по-колоритни думи, изречени от политиците, могат да бъдат подхванати и да се обърнат срещу политическата класа, изгубила мярка в действията си и неспособна да реагира адекватно на ситуацията.

Същината на един протест, както и на хората, които участват в него, може да бъде разчетена и в езиковите послания – разкрепостени, асоциативни, многопластови. Даже не ми се иска да свършва. Интересни са ми посланията. Искам още! :)))

–––––––––––
* Хаштаг – дума или словосъчетание, които се предшестват от знака # и се използват в социалните мрежи с цел да се обединяват съобщения и публикации по определени теми.

Advertisements

Entry filed under: Език мой – приятел мой. Tags: , , , , .

Нереторично за реторичен и реторически Коригиращи програми

5 Коментари Add your own

 • 1. nadi7773  |  29.07.2013 в 14:30

  Благодаря, Павлина! В първия момент се изненадах, че пишеш за политика. Не смятам, че не те интересува, но тематиката ти е толкова далеч! Радвам се,че си написала това, обобщавайки мнението на повечето от нас. Едва ли има мислещ човек, който да остаен безразличен в този момент. Искрено се радвам на саморъчно изписаните, остроумни и искрени плакати. Още веднъж благодаря! Хубав ден!
  Надето

  Отговор
 • 2. Luba Kirilova (@mamma2001bg)  |  29.07.2013 в 12:30

  Мислех си, на Бузлуджа НЕ скандираха „Да живее България“!!! Скандираха „Б С П“! Отново искат диктатура…Облечени еднакво с едни и същи думи сладки, розови, ванилени думи и обещания бля-бля…в устата-на всички и… също като северно-корейците – под конец и както бяхме толкова години на 1ви май, на … и на …. и т.н. облечени еднакво… Сега имаме възможност да ги махнем: да направим Парламент с лица по СV – с избори и проверени кандидат-народни представители: = 120 души които да изберат с конкурс и по СV – може и през ВУЗОвете – министрите и др.вкл. – ако някой сгази лука – да може да бъде заменен отново с конкурс – аргументирано, прозрачно, пред НАРОДА – пред НАС. Нека България бъде Първата Държава управляване без деление на партий . Все някой трябва да бъде първи!!!? :)
  Попълнете Петицията и предайте нататък http://www.avaaz.org/en/petition/Petition_to_EU_Commissioner_Viviane_Reding_from_Bulgarian_citizens_1/?pv=0

  Отговор
 • 3. nadi7773  |  26.06.2013 в 0:11

  :)

  Отговор
 • 4. mariana ianeava  |  20.06.2013 в 10:05

  благодаря, павлина. от теб научих какво е хаштаг. Мариана Янева

  Отговор
 • 5. goodwill  |  19.06.2013 в 11:52

  Наистина много мъдрост има в плакатите по площадите.
  Хората са обезверени, но с чувство за хумор.

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 410 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 1,077,276 посещения

%d bloggers like this: