Уау, колко много възклицания!

29.04.2013 at 13:43 4 коментара

Появиха се в отговор на мой въпрос в Twitter и във Facebook: как да предадем английското уау (wow) при превода му на български. Преди това се позамислих и се сетих за ооо и ау, които прибавих към срещаните вече леле и майчице. Дъщеря ми подходи по-свободно от мен и предложи супер и Боже.

В коментарите в двете социални мрежи се появиха и други междуметия, които представям тук обобщено:

въй, въх, оу, еха, малей, уха, опа, оле майко, иха, алеле, олеле, малий, страхотно, брех

Част от тях бяха и във варианти с удължени гласни, които – нека да кажем още нещо полезно – трябва да се пишат без дефиси (малки тирета):

ехааа, лелеее, майкооо, малиииий

Привържениците на хард стила в превода предложиха и някои български еквиваленти, които биха възмутили благопристойните читатели, затова ще спомена само две по-приемливи възклицания: ебаси, копеле. Като прочетох ебаси, се сетих и за егати.

Гореизброените думички, разбира се, не могат да заменят wow във всички случаи. Редно е да се съобразим с контекста, когато избираме аналог на английското възклицание. На мен то все още не ми звучи добре в български текстове, а и при този арсенал от родни междуметия, все ще намерите нещо, което да пасне на вашите герои.

Advertisements

Entry filed under: Английски – български, Език мой – приятел мой, Лексикология. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Честит рожден ден! Бай-Ганьов тарикатлък/байганьовски тарикатлък

4 коментара Add your own

 • 1. goodwill  |  30.04.2013 в 8:36

  При този арсенал от родни междуметия наистина е неразбираемо за мен защо трябва да се използва английското уау. Факт е обаче, че много хора вече го правят. Чувал съм го много пъти по телевизията. А за уау ефекта няма да ви разправям. То тръгне ли така, пиши я изтървана. Скоро и родните петли ще почнат да ни будят с ко-ка-ду-дъл-дууууууу! вместо ку-ку-ри-гууууу!, когато някой тръшне вратата ще почнем да чуваме банг! вместо прас! и т.н., и т.н.

  От горните междуметия на мен най ми харесват иха, уха, еха. Най в центъра са като че ли, но и другите са ценни. Контекста е важно нещо. „Супер“ например е супер за речеви характеристики на герои от по-младото поколение. Към списъка с междуметия бих добавил и „я“, макар да ми се струва малко пасивно: Я, той умрял…

  Въобще българският език предлага толкова възможности.

  Отговор
 • 2. Комаров  |  21.10.2014 в 8:00

  Формата „мали“ е диалектна форма на „мале“ /майко/ с редукция не неудареното „е“ в „и“, която е характерна за повечето източни говори.

  Отговор
 • 3. Комаров  |  21.10.2014 в 8:06

  .Поправка: Формата „мали“ е диалектна форма на „мале“ /майко/ с редукция на неудареното „е“ в „и“, която е характерна за повечето източни говори. Що се отнася до възклицанието „уау“, формата е неприемлива най-малко от фонетична гледна точка, защото няма българска дума с такова съчетание от гласни /дори на английски първият звук е полугласна, който може да се предаде или с гласната „у“ или със съгласната „в“, и в двата случая неправилно/. Причината за употребата на „уау“ е на първо място неграмотността и невежеството, включително сред хора с голямо влияние върху обществото чрез медиите, най-вече телевизията.

  Отговор
 • 4. Dimitar  |  29.02.2016 в 17:57

  За превод на „wow“, най-много ми харесва „ooo“, „ау“ или „брех“.

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Последни коментари

Светлана Йорданова Д… on Езикови питанки
Павлина on Езикови питанки
Катинка Диковска on Езикови питанки
che4ito on Частен проблем с пълния член (…
Павлина on Езикови питанки
Велизарчо on Езикови питанки

Блогът е включен в

Блогосфера
Информ@Лично

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 382 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 807,599 посещения

%d bloggers like this: