Уау, колко много възклицания!

29.04.2013 at 13:43 5 Коментари

Появиха се в отговор на мой въпрос в Twitter и във Facebook: как да предадем английското уау (wow) при превода му на български. Преди това се позамислих и се сетих за ооо и ау, които прибавих към срещаните вече леле и майчице. Дъщеря ми подходи по-свободно от мен и предложи супер и Боже.

В коментарите в двете социални мрежи се появиха и други междуметия, които представям тук обобщено:

въй, въх, оу, еха, малей, уха, опа, оле майко, иха, алеле, олеле, малий, страхотно, брех

Част от тях бяха и във варианти с удължени гласни, които – нека да кажем още нещо полезно – трябва да се пишат без дефиси (малки тирета):

ехааа, лелеее, майкооо, малиииий

Привържениците на хард стила в превода предложиха и някои български еквиваленти, които биха възмутили благопристойните читатели, затова ще спомена само две по-приемливи възклицания: ебаси, копеле. Като прочетох ебаси, се сетих и за егати.

Гореизброените думички, разбира се, не могат да заменят wow във всички случаи. Редно е да се съобразим с контекста, когато избираме аналог на английското възклицание. На мен то все още не ми звучи добре в български текстове, а и при този арсенал от родни междуметия, все ще намерите нещо, което да пасне на вашите герои.

Advertisements

Entry filed under: Английски – български, Език мой – приятел мой, Лексикология. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Честит рожден ден! Бай-Ганьов тарикатлък/байганьовски тарикатлък

5 Коментари Add your own

 • 1. Хахаха  |  01.11.2017 в 9:51

  А на мен пък „уау“ си ми звучи супер и много по естествено от всички „български“ варианти които предлагате,а ако случайно не знаете в българския език има още много други чуждици,които нямат точен превод,пък който чак го дразни това „уау“ мога само да му кажа да потърси лекарска помощ,докато не е станало късно и не е пребил някой случаен човек „щото го нерви“..! А хейтърите…те са неспасяем случай…УАУ…:Д

  Отговор
 • 2. Dimitar  |  29.02.2016 в 17:57

  За превод на „wow“, най-много ми харесва „ooo“, „ау“ или „брех“.

  Отговор
 • 3. Комаров  |  21.10.2014 в 8:06

  .Поправка: Формата „мали“ е диалектна форма на „мале“ /майко/ с редукция на неудареното „е“ в „и“, която е характерна за повечето източни говори. Що се отнася до възклицанието „уау“, формата е неприемлива най-малко от фонетична гледна точка, защото няма българска дума с такова съчетание от гласни /дори на английски първият звук е полугласна, който може да се предаде или с гласната „у“ или със съгласната „в“, и в двата случая неправилно/. Причината за употребата на „уау“ е на първо място неграмотността и невежеството, включително сред хора с голямо влияние върху обществото чрез медиите, най-вече телевизията.

  Отговор
 • 4. Комаров  |  21.10.2014 в 8:00

  Формата „мали“ е диалектна форма на „мале“ /майко/ с редукция не неудареното „е“ в „и“, която е характерна за повечето източни говори.

  Отговор
 • 5. goodwill  |  30.04.2013 в 8:36

  При този арсенал от родни междуметия наистина е неразбираемо за мен защо трябва да се използва английското уау. Факт е обаче, че много хора вече го правят. Чувал съм го много пъти по телевизията. А за уау ефекта няма да ви разправям. То тръгне ли така, пиши я изтървана. Скоро и родните петли ще почнат да ни будят с ко-ка-ду-дъл-дууууууу! вместо ку-ку-ри-гууууу!, когато някой тръшне вратата ще почнем да чуваме банг! вместо прас! и т.н., и т.н.

  От горните междуметия на мен най ми харесват иха, уха, еха. Най в центъра са като че ли, но и другите са ценни. Контекста е важно нещо. „Супер“ например е супер за речеви характеристики на герои от по-младото поколение. Към списъка с междуметия бих добавил и „я“, макар да ми се струва малко пасивно: Я, той умрял…

  Въобще българският език предлага толкова възможности.

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 415 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 1,116,212 посещения

%d bloggers like this: