Да прострем прането, но къде?

13.03.2013 at 9:31 11 коментара

Уверявам ви, че много хора са изправени пред този немаловажен езиково-битов въпрос. Получих няколко имейла от независими един от друг питащи с кажи-речи идентично съдържание: как е правилно да се каже/напише – простир или простор, когато означаваме въжето/телта/съоръжението за простиране?

Официално нещата стоят така: в новия правописен речник липсва думата простир, а са включени простор (1) и простор (2), като едното, явно, означава ’обширно пространство’, а другото – ’приспособление за простиране’ (значенията, не са дадени, разбира се – граматичните показатели подсказват какво се крие зад думите).

Думата простир е по-нова – затова липсва в речниците все още. Използва се, защото връзката с простирам е много по-ясна. Освен това простир означава само ’приспособление за простиране’, а простор – и ’обширно, свободно пространство’, което е основното значение на думата. Естествено е да се бяга от омонимията, затова и простир се радва на сравнително широка употреба напоследък. Аз не виждам нищо лошо да се използва в разговорната реч, но бих се въздържала да я употребявам в книжовната реч, поне засега.

Реклами

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Лексикология.

Екстремен vs. екстрен За Конституцията/конституцията

11 коментара Add your own

 • 1. Илка Христова  |  18.03.2019 в 9:42

  Думата е простор, а простир е диалект!

  Отговор
 • 2. Katerina  |  29.05.2013 в 16:05

  В моето семейство винаги сме казвали простир – не знам защо думата се счита за нова. Простор ми звучи някак криво.

  Отговор
 • […] тези непретенциозни размисли ми даде @ldtr, който в един коментар написа, че нашият народ е влюбен в израза „такава дума […]

  Отговор
  • 4. Alek  |  27.03.2017 в 14:32

   Проблема идва от тук, че някои интелигенти в нашата столица много мразят някой да им говори меко. Думата простир предразполага към омекотяване на „т“ при изговор и това безумно ги дразни столичаните. Аз като техните ударения другаде не съм чувАл.

   Отговор
 • 5. Fabio  |  20.03.2013 в 18:01

  В някои части на България „просторът“ за прането се произнася „про̀стор“ (Може ли ударението да идва от „просвам да съхне“?) и това си дава добра разлика. Разбира се, само в говоримия вариант.

  Отговор
  • 6. Qna  |  21.03.2013 в 11:38

   И аз мисля, че идва от „просвам“ дрехите. Интересно ми е сега, как е правилно – „просвам“ или „простирам“?

   Отговор
 • 7. wth  |  18.03.2013 в 19:04

  Днес и аз изпаднах в спор как е правилно и докато търсех истината попаднах тук. В крайна сметка дали е в вписана думата в официален речник или не, не е най-важното. Речниците могат и да грешат. Нали са ги писали хора?! В крайна сметка е важна етимологията на думата.
  В единия случай „простор“ – явно на времето бабите са изкарвали дрехите в двора, където им се е струвало просторно и са казвали, че са ги слагали на „простора“. В някой момент някой е решил, че е добре да се назове техническото съоръжение така, въпреки че има друго значение. След това някой, който е писал речниците не се е замислил достатъчно и тази дума въпреки липсата на логика е приела още едно значение.
  Другия случай „простир“ – Ами излиза от глагола простирам явно. Не виждам какъв е проблема да се казва точно така това техническо съоръжение?! И какво трябва да стане за да се приеме като официална дума?
  Не мога да възприема думата простор за правилна!

  Отговор
 • 8. Blago Cvetano  |  15.03.2013 в 13:29

  Благодаря ти, че написа това.

  Отговор
 • 9. goodwill  |  13.03.2013 в 10:29

  Поздравления за хубавата дилема! Аз лично харесвам „простир“. Точна е, няма двусмислие, не се налага да чакаме подсказка от контекста. Това, че компютъра ми я подчертава и моите любими речници решили, че няма място за нея в тях, е нещо нормално. Свикнал съм с това. Та там няма място за такива красиви думи като свръхсъзнание, стърчишка, глосар, журналя, политикаджия (не е същото като политик, вярвам ще се съгласите)… И много, много други…
  Не ни остава нищо друго освен да цъкаме с език и да се примирим с факта, че засега тази хубава дума, ще трябва да я чуваме преимуществено в разговорната реч.
  Аз понякога се питам, какво им пречи на нашите колеги в Института по български език периодично да разпращат на медиите списъци с думи, които вече биха могли да употребяват като редовни…Ето как ще станат книжовни. В това отношение се възхищавам на немския! По природа не съм технократ, но в случая им се възхищавам искрено. Животът се развива, трябват нови думи. И букви, може би…

  Отговор
  • 10. ldtr  |  14.03.2013 в 10:51

   Гудўиле, у нас народа е влюбен в изречението „няма такава дума“ (Гугъл дава около 462 000 резултата + около 88 300 за „такава дума няма“), а включването на нови думи в речника се смята за абдикация пред неграмотността.
   Както беше казал някой, пълноценният мозък създава, импотентният – забранява.

   Отговор
   • 11. goodwill  |  14.03.2013 в 20:26

    Ха-ха-ха! Развесели ме се с Гугъл и „абдикация пред неграмотността“… Да, чак сега си давам сметка, че има и такива, които ще дадат сериозен отпор. Благодаря ти, че ме върна на земята. Наистина е хубаво да се вижда цялата картина/картинка. :-)))))

    Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 450 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 1 388 010 посещения

%d блогъра харесват това: