Как сработват новите глаголи

11.01.2012 at 11:19 5 Коментари

Глаголът сработвам се не е толкова нов и означава, че работя в синхрон с някого, пасвам си с някого в съвместната дейност. Отскоро обаче той се употребява като невъзвратен, със значение ’показвам добри резултати, работя успешно; проработвам’, което вече е регистрирано в Речник на новите думи в българския език (Съст. Е. Пернишка и др. С., 2010, с. 406).

Ляо ме запита дали тази употреба е основателна. Да, според мен е основателна и изразителна. В сработвам/сработя несъмнено се усеща хармонията между отделните части на механизма, която е необходима за успешното му действие:

…[Гонзалес] знаеше какво да прави – концентрация в своите сервис геймове и мощна игра на бекхенда на Надал. Планът сработи и Надал дори нямаше шанс за пробив през втория сет.

Искаме да членуваме в структура, чийто модел на общуване и работа са сходни с тези в държавите с традиции в това отношение. Ако моделът сработи, той може да се приложи и в други структури на Камарата на архитектите в България.

Механизмът може да сработи и при контакт с други обекти или при наличието на определени външни условия:

Ходих днес на фитнес и реших да се изтегля на кантара […] Скучно ми беше, така че превключих показанието във фунтове. Погледнах и отминах. След по-малко от 5 минути неистов женски писък разцепи залата. Капанът сработи!

В резултат на земетресението ще сработи аварийната защита на реакторите.

Г.В., който има опит с руска техническа документация, предположи, че думите са навлезли в българския език с преводите от руски (сработать), но аз съм скептична, защото влиянието на руския беше силно допреди двадесетина години, а глаголите сработвам и сработя едва напоследък разшириха употребата си.

А вие как гледате на тях? Сработват ли при вас нещата, или просто проработват?

Advertisements

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Лексикология. Tags: , .

В сезона на пържолите Как се пише и изговаря: вяли или вели?

5 Коментари Add your own

 • 1. Павлина  |  15.01.2012 в 21:55

  След като направих проверка (Речник на съвременния български книжовен език. Т. 3. С., БАН, 1959), се оказа, че глаголът сработвам се е навлязъл от руския език. В същия речник е включен и сработвам, но като диалектна дума с друго значение – ’свършвам, направям, изработвам’.

  Отговор
 • 2. Гонзо  |  11.01.2012 в 17:20

  Имам чувството, че употребата на сработвам в смисъл от примерите не е от вчера. В техническата документация се използват от преди много години (явно идвайки от руския, и аз така мисля) и предполагам от там навлиза и в разговорната реч.

  Аз винаги съм се дразнел на такова навлизане на откровени чуждици в речта през професионалния жаргон. Като заговори някой колега за кукита и веднага ми се прищява да поканя моя приятел Бисквитеното чудовище да му обясни за какво става дума ;-)

  Отговор
 • 3. ol  |  11.01.2012 в 14:04

  На мен пък ми харесват представките към глаголите. Много са изразителни и добавят нюанси към значението. Приличат ми на английските фразеологични глаголи, които карат много неопитни ученици да си блъскат главите с тях, обаче са толкова интересни.

  Отговор
 • 4. Ivan  |  11.01.2012 в 11:57

  Не виждам какво ново добавят тези „про-„, „с-“ и т.н. поставени пред „работя“. Не можем да се сетим че моделът и планът могат да „работят“, но се чувстваме „иноватори“ ако сложим отпред разни представки и думата си пробие път до речника, така ли? А защо да не ги сложим отзад, още по-иновативно ще е?

  Всъщност, нито плановете, нито моделите, работят. Те: показват, изразяват, изобразяват, помагат и т.н. Работят тези, които изпълняват плановете. Трябва да мислим преди да говорим, а когато мисленето не работи добре, не е нужно да се обогатява речника, а самото мислене.

  Отговор
 • 5. Емил А. Георгиев  |  11.01.2012 в 11:56

  Не харесвам нито ‘сработвам’, нито роднината му ‘стиковам’.

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 415 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 1,116,223 посещения

%d bloggers like this: