В сезона на пържолите

03.01.2012 at 10:36 11 коментара

Научнопопулярна част
Трудно е да избягам от пържолите в периода 25 декември – 7 януари. Те ме преследват настойчиво всяка година по това време, в което празниците са толкова нездравословно сгъстени. Преследват ме и когато работя. Търсейки някаква дума в края на буквата П в речника за чужди думи, попаднах отново на пържолите и ококорих очи.

Да, казах си, значи наистина е имало нещо подозрително в пържолите! Макар че в съзнанието ми тази дума е свързана с глагола пържа, винаги ме е човъркал въпросът защо е пържола, след като обикновено се пече. Добре де, може би аз пека пържолите или повечето хора от близкото ми обкръжение ги пекат, но наистина не мога да си спомня някога да съм яла пържена пържола.

Според речника на чуждите думи съществителното име е заето от венецианското briciola чрез турското pirzola. В етимологичния речник има повече данни за проникването на лексемата в българския език. Там фигурира пързол (Дебръщица, Пазарджишко), която се разглежда като междинен етап в развоя на италианската диалектна дума bricola през турската pirzola, до нашенската, разбираемата, вкусната (тези прилагателни, естествено, са добавени от мен :) пържола, която се асоциира с глагола пържа и заживява като домашна дума.

Кулинарна част
Тъй като коментираната лексема предизвиква определени кулинарни асоциации у четящите, а може би и слюноотделяне, по изключение тук ще предложа една изпитана рецепта за приготвяне на пържоли, но без да посочвам в какво количество са отделните продукти – всеки може да ги съобрази според мен. Необходими са:

• пържоли (по-добре да са обезкостени);
• гъби, нарязани на филийки;
• топено сирене, нарязано на парченца (може да добавите и синьо сирене);
• прясно мляко;
• подправки – сол, кимион, черен пипер (и други – по ваш вкус);
• олио, ако месото е по-сухо.

Пържолите се начукват леко – не до степен да се чете вестник през тях. Поръсват се с подправките и се оставят в хладилника да престоят известно време, но това може да се направи и когато се редят в йенския съд: ред пържоли, топено сирене, гъби; пак ред пържоли, топено сирене, гъби… Накрая всичко се залива с прясно мляко.

Съдът се покрива с капака и се слага във фурната. По някое време може да го извадите и да разлепите пържолите една от друга, защото се слепват – от топеното сирене вероятно. Отново слагате съда във фурната и допичате. Сервирате с любимата гарнитура и непременно в приятна компания. :)

Източници за научнопопулярната част
Български етимологичен речник. Т. 6. С., БАН, 2002, с. 85, 87.
Речник на чуждите думи в българския език. Съст. М. Филипова-Байрова и др. С., БАН, 1982, с. 710.

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Етимология. Tags: , .

Блогът като платформа за споделяне на знания за историята на българския език Как сработват новите глаголи

11 коментара Add your own

  • 1. Адриана  |  03.01.2012 в 13:54

    Павлинче, за мен и двете части бяха интересни, но за втората … дали не би могла да предложиш и снимка? :)

    Щастлива и пълна със здраве 2012 година!

    Отговор
    • 2. Павлина  |  03.01.2012 в 14:40

      За много години! Да е спорна и успешна!

      Ще се опитам да направя снимки следващия път, когато готвя пържоли. (Съвсем инцидентно реших да добавя втората част.) Кулинарните блогове с апетитните си снимки явно са разглезили всички читатели. ;)

      Отговор
  • 3. Адриана  |  03.01.2012 в 16:42

    Да, така си е, но с радост ще очаквам твоята! :)

    Отговор
  • […] В сезона на пържолите / Публикувано на 03.01.2012 […]

    Отговор
  • 5. Yulian Trichkov  |  03.01.2012 в 20:14

    Никога не съм ял печена пържола, която да е била по-вкусна от домашно пържената пържола! А относно произхода – на Балканите не се знае кой от кого е крал – може и турската дума pirzola да произлиза от българската, а не обратното, още повече, че когато стане дума за пържола, най-често се подразбира свинска такава.

    Отговор
  • 6. Мирчева  |  04.01.2012 в 11:27

    Павлина, откакто те открих, сутрин пия кафето пред компа(ох, да не ме критикуваш за съкращението) , но днес продължавам деня с твоята рецепта за пържолите.
    Аз поддържам мнението на Юлиан.
    Хубав ден!
    След последната публикация те опознавам все по-добре. Явно не си от типа учени-сухари.

    Отговор
  • 7. Yulian Trichkov  |  13.01.2012 в 23:01

    Когато преди десетина дни размишлявахме заедно тук относно произхода на думата пържола, както и върху нейните вкусови качества, не предполагахме, че нещата ще придобият такъв зловещ вид.

    Става дума за Бойко Пържолата…

    Не мога да коментирам. Всички думи биха били слаби.

    Отговор
    • 8. Павлина  |  14.01.2012 в 16:28

      И на мен през ум не ми е минавало, че сезонът на пържолите ще бъде удължен по такъв начин. :(

      Отговор
  • 9. Svetlina  |  01.02.2012 в 18:18

    И аз да гласувам за нетурски произход на думата, в крайна сметка в нашия двор живее пържолник и в него се пържат свински пръжки :)

    Отговор
  • 10. Георги  |  19.12.2012 в 16:02

    Може би е техническа грешка, но селото не е Дебърщица, а Дебръщица или Дебращица. Въпросът за правилното изписване е спорен:
    http://nepravdopodoben.wordpress.com/2008/09/20/%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%86%D0%B0/

    http://nepravdopodoben.wordpress.com/2008/10/11/%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%86%D0%B0-2/

    Така и не стана ясно кое е правилното.

    Отговор
    • 11. Павлина  |  20.12.2012 в 21:02

      Благодаря за коментара. В етимологичния речник, който съм цитирала, е написано точно Дебърщица и след малко ще го коригирам в моята статия, само че още се чудя как. :)

      Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера
Информ@Лично

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 366 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

  • 725,970 посещения

%d bloggers like this: