Коректни ли сме, когато сме учтиви? (2)

06.01.2011 at 9:31 6 коментара

Два са основните проблеми при коректната употреба на учтивите форми в българския език. Единия – за съгласуването на причастията и прилагателните – вече разгледах в предишната статия. Идва ред на другия – употребата на главни букви. Самото ѝ регламентиране е такова, че създава трудности при практическото приложение на правилата.

Според нормата учтивите форми, които представляват лични (вие, вас, ви) или притежателни местоимения за 2 л. мн.ч. (ваш, ваша, ваше), трябва да се пишат с главна буква, когато се употребяват в официални документи – заявления, молби, писма, поздравителни адреси, покани и т.н.:
Уважаема госпожо Петрова, във връзка с Ваше писмо…
Уважаеми колеги, каним Ви
да вземете участие в работата на научнопрактическата конференция…

В правописния речник е направена следната уговорка: “В художествената литература тези лични и притежателни местоимения се изписват с малка буква (когато не са употребени в официални документи)” [1]. За другите стилове на речта, например публицистичния, не се посочва нищо конкретно.

През последните години изписването на учтивите форми с главни букви все повече се налага, особено в публицистиката. Основните причини според мен са две (не ги степенувам по важност):
• Главната буква разграничава учтивата форма от обикновената форма за 2 л. мн.ч. и пишещият явно чувства необходимост да направи това разграничение и графично.
• Недобро познаване на правописното правило.

Има доста случаи обаче, в които е трудно да се вземе решение как да се изпишат учтивите форми, дори и когато правилото добре се знае. Да вземем за пример конкретен случай, с който съм се сблъсквала. В едно списание се публикува интервю с художник. Тъй като публицистичният стил не налага употреба на главни букви при учтивите форми, а и аз не съм ѝ особен привърженик (до онзи момент), ги оставям с малки букви. Мога да посоча още един мотив – това е един почти непринуден разговор с творческа личност за изкуство, картини, вдъхновение, изложби и т.н.

В същото списание обаче има интервю с посланик на чужда държава в България. По протокол обръщението към него е Ваше Превъзходителство. Изобщо не върви след това официално начало на въпроса учтивите форми да се изпишат с малки букви, например:
Ваше Превъзходителство, бихте ли разказали накратко за вашата мисия в България и за приоритетите в работата ви?
Също така не върви учтивите форми в едно и също списание да са изписани по два начина – с главни и с малки букви.

Освен този конкретен случай сигурно има и много други, в които колегите осъзнават несъвършенството на нормата и се чудят как да постъпят. Границите между стиловете невинаги са ясни и като че ли все повече се размиват. (Интернет със сигурност има заслуги за взаимното проникване между стиловете. ;) Според мен проблемът би могъл да намери разрешение, ако правилото се промени и учтивите форми се изписват с главни букви навсякъде, без оглед на стила на текста, в който са употребени. Това би било в съзвучие и с тенденциите в езиковата практика.

______________
[1] Нов правописен речник на българския език. С., 2002, с. 40.

За съгласуването на причастията и прилагателните:
Коректни ли сме, когато сме учтиви? (1)

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Правопис. Tags: , , , , .

Коректни ли сме, когато сме учтиви? (1) Диахронично* (12). Променливо я

6 коментара Add your own

 • […] от стила на текста. Ще спомена, че в една своя публикация предвидих подобно развитие. :) Може да прочетете […]

  Отговор
 • 2. Юлия  |  14.02.2011 в 9:10

  Мисля, че щом се използва учтивата форма, то това задължително изисква тя да си се пише с главна буква. Иначе защо е „учтива“? И няма значение дали сме записали интервю с артист или с посланик. Все използваме учтивата форма. Едва ли точно пък това ще утежни текста. Някакси започнахме твърде много да не си утежняваме текстовете и резултатът е, че понякога се чудим как се пишат думите, с които сме свикнали.

  Отговор
 • 3. Ани  |  06.01.2011 в 10:49

  Не съм съгласна, че изписването с главни букви навсякъде без оглед на текста е правилно решение на проблема. Често съм се сблъсквала с подобни случки, но намирам, че употребата на главна буква е допустима само в интервю, при това действително невинаги. В останалите публицистични материали това натежава при четене, а често е и абсолютно излишно. Учтивата фолма е много капризно и ангажиращо нещо. Има си случаи, когато е на мястото си и такива, когато не е.

  Отговор
  • 4. Павлина  |  06.01.2011 в 14:24

   Ани, и аз не съм сигурна, че е правилното решение. :) Ако учтивите форми се изписват винаги с главни букви, текстовете ще “натежават”, вероятно ще изглеждат и малко “напомпани”. Но и сегашната половинчатост е някакъв компромис, който доста хора отхвърлят – интуитивно или осъзнато, това не мога да преценя. Друго възможно решение е учтивите форми винаги да се изписват с малка буква. Все си мисля, че е добре по някакъв начин да се унифицират. Просто езикът се стреми към унификация.

   Отговор
  • 5. piliph  |  06.01.2011 в 23:49

   Волно или не АНИ сама разкрива, че проблемът не е в главната буква, а в самата: „Учтивата форма … Има си случаи, когато е на мястото си и такива, когато не е“.

   Проблемът дали сме коректни, когато сме учтиви, може би има и едно социално-психологическо измерение: понякога искаме да запазим дистанция (отчуждение), друг път – уважение, а имаме форма само за учтивост и затова си търсим такава за полу-учтивост.

   Отговор
 • […] This post was mentioned on Twitter by Виталий Кулёв. Виталий Кулёв said: RT @ralchev: Още малко граматика: "Коректни ли сме, когато сме учтиви (2)" – за учтивите форми – http://bit.ly/fQ9Owv […]

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 465 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 1 466 072 посещения

%d блогъра харесват това: