Съкращаване на словосъчетания

23.04.2010 at 9:45 2 коментара

За да спестим време и място, в писмената си реч често прибягваме до т.нар. (ето веднага илюстрация) графически съкращения. Макар че има определени изисквания, с които се съобразяват, те не са строго нормирани* и понякога се появяват в различни варианти. Съвсем естествено, това поражда колебания у пишещите:

Въпрос от Вера Бонева
Имам конкретен въпрос. Той е свързан със съкращението на научната степен доктор на науките. Срещам големи затруднения, когато трябва да пиша официални текстове с тази абревиатура или да я употребявам пред нечие име. Трябва ли да има точки след всяка буква или не? Например – при доктор на философските наукид.ф.н. или дфн?

Моят отговор
Като се позачетох в книгите и се поразрових в интернет, установих, че ще ми бъде много трудно да отговоря и самата аз да заема някаква позиция.

В своето изследване “Съкращаването и съкращенията в българския език” (С., 1982, с. 60–61) Л. Крумова и М. Чоролеева пишат, че графическите съкращения на словосъчетанията са два вида: точкови (м.с. – майстор на спорта) и с наклонена черта (м/с – метър в секунда). Авторите отбелязват, че в недалечното минало се е наблюдавал преход от графически съкращения към лексикални. Например в началото ТКЗС се е изписвало с точки: Т.К.З.С. – трудово-кооперативно земеделско стопанство. Постепенно словосъчетанието (и други подобни на него) е престанало да се разшифрова в устната реч, придобило е свое звучене (текезесе) и точките са се оказали ненужни, понеже компонентите са загубили самостоятелност. С течение на времето обаче този процес е позаглъхнал и подобни преходи се наблюдават в единични случаи: к.п.д. > кпд > КПД (произнася се капеде; коефициент на полезно действие), ж.к. > жк > ЖК (произнася се жека; жилищен комплекс).

Дали при д.ф.н. може да се говори за преход към лексикално съкращение? Произнася ли се като дъфънъ? Изненадващо – да, има случаи, вероятно много редки, вероятно с иронична отсянка. Google услужливо предлага писмени свидетелства, ето, убедете се. Не се осмелявам да правя предположения, още по-малко изводи, но се сещам, че често използваното писмено съкращение и т.н. може да се чуе като и тънъ, разбира се, при неофициално общуване. В интернет вече много често то се среща без точки – и тн.

Разгърнах сравнително новия “Речник на съкращенията в българския език” (съст. Л. Крумова, М. Чоролеева, Хр. Холиолчев, С., БАН, Емас, 2003). Там съкращенията на интересуващите ни научни степени са дадени само с точки: д.ф.н., д.и.н, д.м.н. Натъкнах се обаче на съкращения на словосъчетания без точки, които се използват от военните: срстрелкова рота; тб танков батальон; тв – не е телевизия или телевизионен, а танков взвод :). Това означава, че поне в една определена област тези графически съкращения се толерират.

Как да напише човек заключение и да заеме становище при това състояние на нещата? Ако подходим по-консервативно, би трябвало да изпишем д.ф.н. – с точки. Ако искаме да следваме ясно очертаващата се напоследък тенденция – без точки: дфн.

––––––––––––
* Изключение правят съкращенията на мерни единици.

Още за съкращенията: Що е то “юрк.”? Юрисконсулт, разбира се

Advertisements

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Правопис. Tags: , , , .

Олеле, доцент Ботьо Ангелов лекува! Проляна или пролята? Имате рядката възможност да изберете :)

2 коментара Add your own

 • 1. Или  |  04.07.2014 в 9:15

  Здравейте!
  Как е правилно да се изписва „бележка на автора“, когато е сложена всред цитат на чужд текст?
  За съкращението срещнах из нета два варианта, но мисля, че вторият се използва:
  бел. на авт.
  б.а.
  За изписването (слага ли се тире, в началото ли се изписва или в края…):
  „Цитат… цитат (б.а. – авторово вмъкване) продължава цитата.“
  Ако от мен зависеше, бих сложила вмъкването например в квадратни скоби без да изписвам каквито и да било уточнения чия е бележката. Та дори – и с обикновени скоби:
  „Цитат… цитат (авторов коментар) продължава цитата.“

  Отговор
  • 2. Павлина  |  07.07.2014 в 7:01

   Оформя се така:
   “Цитат… (авторово пояснение – б.а.) продължение на цитата.”

   Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Последни коментари

Боян Георгиев on Езикови питанки
Педант on Да слеем, да полуслеем или да…
Павлина on Езикови питанки
Светлана Йорданова Д… on Езикови питанки
Павлина on Езикови питанки
Катинка Диковска on Езикови питанки

Блогът е включен в

Блогосфера
Информ@Лично

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 382 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 809,523 посещения

%d bloggers like this: