Появи се един малък блогър

28.10.2009 at 12:03 5 коментара

Ей така, малко неочаквано, дъщеря ми се сдоби с блог. Бих казала, че за една първокласничка това е необичайно – от нея се очаква да се учи да чете и да пише, а не да съставя текстове. Обаче не удържах на атаката на Божена и заедно създадохме ето това малко място в огромното пространство, наречено интернет. Всъщност не можах да намеря смислени аргументи за евентуален отказ, а след кратко размишление реших, че пишейки в блога си, ще се упражнява в създаване на собствени текстове – едно безспорно полезно умение.

И едни други мисли се въртят в главата ми напоследък, свързани с учебните програми и с тяхната гъвкавост, от една страна, а от друга – с по-бързото интелектуално развитие на децата през последните години. Все повече са първокласниците, усвоили умението да четат и да пишат с печатни букви, преди да тръгнат на училище. Все повече са и тези, които пишат в чата и във форумите (с правописни и ред други грешки). Учебните програми обаче не отчитат фактите и приемат, че всички деца са неграмотни. Какво се прави за развитието на речевите умения на напредналите в първи клас? В най-добрия случай то се задържа, а в не толкова добрия се вреди. Ако на 5-годишна възраст вече имаш техника на четене, малко странно е да ти обясняват, че този знак е буквата А, а пък онзи – буквата Б. Да не говорим че за всички деца материалът би трябвало вече да е познат от предучилищната група.

Може би за напредналите в развитието си първокласници блогът е едно благодатно поле за изява. Детски блог – защо пък не?

Advertisements

Entry filed under: Божена. Tags: , , .

Человек нашего времени* Пунктуация при сложни съюзи

5 коментара Add your own

 • 1. Ани  |  29.10.2009 в 16:55

  Наистина е малко особено положението на по-бързо развиващите се деца, но за едно си права – няма кой знае какви причини за отказ Божена да се упражнява, пишейки в блог. Аз бих препоръчала писането на хартия като паралелно развитие на друг вид умения, например краснопис – нищо че привидно това вече не се цени.

  Отговор
 • 2. Svetlina  |  13.11.2009 в 13:43

  Хах :) Сега чак поглеждам :) Явно блогът има още една функция – той е общо творение на майка и дъщеря – представям си какво е било да се изберат снимките, къде да стоят, колко да са големи…
  Знаейки че тия дни бебетата имат блогове (нещо, което изобщо не одобрявам), а 5-6 до 12-годишните ми пирятелчета си имат онлайн горички, тамагочита, аквариуми, ферми, кукли и разбира се – скайп, мога спокойно да заявя, че си избрала най-доброто в точното време.

  Отговор
 • 3. Ела Георгиева  |  14.12.2009 в 21:28

  Сега го открих и мога да кажа, че детето пише мн. правилно – как сте го постигнали?
  Иначе 8-годишната ми дъщеря от 4 месеца ходи и на бг училище и идеята ми беше да почне да пише в неин блог, за да има стимул да учи.
  Засега са взели половината азбука.

  Отговор
  • 4. Павлина  |  14.12.2009 в 22:48

   Ела, аз помагам при окончателното оформяне на публикацията – поставяме заедно препинателни знаци, изглаждаме неравностите… :) Първата публикация беше с неразчленени изречения. Затова пък в третата имаше точки и главни букви още преди моята намеса :).

   Отговор
 • […] Появи се един малък блогър / Публикувано на 15.09.2011 […]

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Последни коментари

Боян Георгиев on Езикови питанки
Педант on Да слеем, да полуслеем или да…
Павлина on Езикови питанки
Светлана Йорданова Д… on Езикови питанки
Павлина on Езикови питанки
Катинка Диковска on Езикови питанки

Блогът е включен в

Блогосфера
Информ@Лично

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 382 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 809,523 посещения

%d bloggers like this: