Человек нашего времени*

22.10.2009 at 11:48 4 Коментари

Търсещият човек – това е човекът на нашето време :).

Откакто списвам този блог, следя по какъв начин търсещите хора стигат до него. Предишният не ми даваше такава възможност и затова сега ми е интересно и искрено се забавлявам, когато ме намират с помощта на словосъчетания, нямащи нищо, наистина нищо общо с моите публикации. Конкретен пример: турска пропаганда.

Не съм специалист, но все пак бих могла да дам един елементарен съвет на търсещите хора. Използвайте кавички (добре би било да се включи в учебния материал по информатика :). Оградете с тях словосъчетанието и така ще си спестите многобройни, ненужни резултати, с които търсачката ще ви затрупа. Тя не може да знае, че искате да намерите въпросните две или три думи една до друга, и ще ви отведе към страници, в които те се съдържат в различни публикации**.

Търсещият човек използва също цели подбудителни изречения, когато му е нужна информация за негово предстоящо действие. Примери:
да си изплетем пуловер без ръкави
да изплетем пуловер на кучето

Любопитен начин за самомотивация. Тази употреба на глаголни форми за 1 л. мн.ч. обаче ме озадачи. Явно търсещият човек се нуждае от съмишленици и още повече от сътрудници за своето нелеко дело.

Освен всичко друго, той има странна логика. Как иначе би намерил връзка между глаголите и членуването? Илюстрация:
възвратни глаголи пълен член
В нашия език глаголите, пък били те и възвратни, не се членуват. Историята помни нещо подобно, но то е било преди много векове. В старобългарските текстове се среща само при инфинитивите и специалистите го отдават на гръцко влияние при превода.

Търсещият човек задава много въпроси. И истински вярва, че Google може да му отговори.
кои са шестте чувства
стана глагол ли е
kak da napisha dogovor za himichesko chi[stene]
какво да подаря на първокласничка
какво значи името Павлина
как да завърша ръкава
какви неща мога да изработя от сол
какво означава името мишел

Много съжалявам, че търсещите не са намерили никаква информация при мен. Ето, сега е моментът да поправя някои пропуски в публикациите си :).

Глагол ли е всъщност думата стана?
Има много голяма вероятност да е глагол. По-голяма, отколкото да е членувано съществително. Например в изречението “Докато стана от стана, кое време стана!” два пъти е глагол и един път – съществително.

Какво значи името Павлина?
Името Павлина е женското съответствие на Павел, което идва от латинското paulus. Срещала съм го със значение ’малък’, но също и ’скромен’.

Какво означава името Мишел?
Абсолютно същото, което означава и Михаил. Това име е еврейско по произход и се тълкува като ’равен на Бога, подобен на Бога’.

За финал съм оставила един въпрос, който ме хвърли в оркестъра. Той е много кратък, но толкова обобщаващ! Въпросът е ни повече, ни по-малко, а именно: как се. Според мен логичният и съвсем ясен отговор е: трудно се. Все пак е важно преди това да се уточни кога се, къде се и най-вече защо се. А всъщност трябва ли изобщо да се? :)

–––––––––––
* Напоследък, забелязвам, е модерно да се вмъкват английски изрази в блогърски публикации или заглавието да е на английски. Аз пък реших да сложа заглавие на руски. Който е чел Лермонтов, вероятно ще направи някаква асоциация.

** Това със сигурност важи за Google. Не съм използвала друга търсачка и не знам дали съветът ми би бил полезен за Yahoo! например.

Advertisements

Entry filed under: Език мой – приятел мой, Някакви такива. Tags: , , , , .

Представям ви Мишел Боянска Появи се един малък блогър

4 Коментари Add your own

 • 1. | YABS  |  29.01.2011 в 8:44

  […] Человек нашего времени […]

  Отговор
 • 2. Иво  |  27.03.2010 в 18:30

  Хуморът е много добър. Продължавай в същия дух!

  Отговор
 • 3. Павлина  |  23.10.2009 в 11:56

  Колкото по-дълги изрази – толкова по-малка вероятност да намериш нещо по въпроса. За пуловера аз бих търсила “пуловер за куче”, защото е ясно, че пуловерът се плете ;).

  Отговор
 • 4. Svetlina  |  22.10.2009 в 13:05

  Една идейка :) Вместо да се подканят с как ги нарече… лаголни форми за 1 л. мн.ч., могат да ползват по-подходящи конструкции, тип:
  „се плете пуловер за куче“
  „добуш торта се прави“
  Идеята е, че ако някъде има текст, описващ как се плете пуловер за куче, той по-вероятно съдържа „Ето така се плете пуловер за куче“ или „Ще ви покажа как се плете пуловер за куче“, отколкото „Хайде, мили деца, нека да изплетем пуловур на кучето“. Гугъл не отговаря на въпроси, затова трябва да задаваме в кавички главната част от отговора, който ни трябва. В случая със стана, можеше просто да се провери така „стана е“, нищо че така се оплесква членуването, в случай че е съществително.

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Как се пише?

Категории

Блогът е включен в

Блогосфера

Въведете своя имейл адрес в полето долу и натиснете бутона, за да се абонирате за публикациите в блога.

Join 415 other followers

Лиценз

Creative Commons License
Всички публикации в блога са под лиценза Криейтив Комънс: признание–некомерсиално–без производни произведения 2.5 България

Суха статистика

 • 1,116,212 посещения

%d bloggers like this: